28.02.2008

Dünyayı kurtaracak aracın tasarımı hazır

Dünya’ya 2036’da çarpma olasılığı bulunan “Apophis” göktaşı ile buluşarak, elektronik izlemeye alacak uzay aracının tasarımı hazırlandı.

Merkezi Pasadena’da bulunan ve amacı uzay çalışmalarını desteklemek olan sivil toplum örgütü The Planetery Society tarafından geçen yıl açılan 50 bin dolarlık “Apophis Mission Tasarım Yarışması”nı SpaceWork Mühendislik şirketi kazandı.

Apophis’i 300 gün süreyle izleyecek projeyle Dünya’ya 2029’da yaklaşacak ve 2036’da az da olsa çarpma olasılığı bulunan 300 metre çapındaki göktaşının yörüngesi kesin olarak belirlenecek ve Dünya’ya çarpıp çarpmayacağı anlaşılacak.

Tasarım yarışmasını açan Planetary Society Başkanı Dan Geraci, Apophis’in bir bilim kurgu hikayesi ya da kapalı gişe oynayan bir Hollywood yapımı değil, bir gerçek olduğunu belirterek, “Göktaşının etiketleneceği elektronik izleme sayesinde, şimdi, 2017, 2029 ve 2036 arasındaki zaman diliminde uzun vadede odaklanma olanağı bulabileceğiz. Bu sayede çarpma riskine en iyi şekilde hazırlanma ve bir plan oluşturma imkanı elde edebileceğiz” diye konuştu.

Apophis’in Dünya’ya çarpıp çarpmayacağını anlayabilmek için doğru bir izleme ve eğer gerekiyorsa yörüngesini değiştirmek için bir yöntem bulmak gerekiyor.

Yarışma kurallarına göre, göktaşını elektronik olarak izlemeyi öngören tasarımın, 2017’ye dek göktaşının yörüngesini değiştirmek için insanlı bir sefer düzenlenmesinin gerekli olup olmadığı bilgisini en kısa sürede sağlaması gerekiyor.

MISIR KÖTÜLÜK TANRISI APOPHİS
Adını Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Apophis’den alan ve Haziran 2005’te keşfedildikten sonra incelemeye alınan Apophis’in, Dünya’ya çarpması durumunda, 1945’de Hiroşima’ya atılan atom bombasından 100 bin kat daha fazla bir güç yaratacağı tahmin ediliyor.

Bu etkinin binlerce kilometrekarelik bir alan üzerinde yaşayan tüm canlıları etkileyeceğini söyleyen bilim adamları, çarpışmayla atmosfere yayılacak toz bulutunun tüm dünyayı kaplayabileceğini belirtiyorlar.

NASA, bu çarpmanın yönünü değiştirmenin ve göktaşından korunma stratejisinin planlama, deneme ve uygulama aşamalarının yıllar alacağını ifade ederek, bir an önce çalışmalara başlanmasının şart olduğunu açıklamıştı.

NASA’nın geçen yıl, saatte 48 bin kilometre hızla yol alan ve 2029’da Dünya için olası tehdit olarak tanımlanan “Apophis” adlı göktaşına astronot indirmeyi planladığı bildirilmişti.

Space.com internet sitesindeki habere göre, plan konusunda son derece ciddi olan NASA yetkililerinden, Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nden Chris McKay, insanlığın asteroid sorununun çözüldüğünü görmek istediğini belirtmiş, “Oraya astronot göndermek ve asteroidin yönünü değiştirebilmek, bilimsel açıdan olduğu kadar insanlığın neler yapabileceğini göstermek açısından da çok değerli olur” demişti.

Bilim adamları, Dünya için tehdit yaratan göktaşlarını nükleer başlıklı silahla vurarak, aynı rotada binlerce küçük cisim oluşmasına yol açacağından, göktaşının hafifçe yönünün değiştirilmeye çalışılmasının en iyi yaklaşım olduğunu düşünüyorlar.

Uzmanlar, küçük bir otomobilin itme gücünün 1 milyar ton ağırlığında bir göktaşını yalnızca 75 günde güvenli bir rotaya çevirmeye yetebileceğini belirtiyorlar.

Bu konuda bir başka yaklaşım da Amerikalı aktör Bruce Willis’in Hollywood yapımı Aramgeddon filminde Dünya’yı felaketten kurtardığı gibi, göktaşının üzerine delici bir makine indirerek, asteroidi başka yöne itebilmeye yetecek materyalin gökcisminden çıkmasını sağlamak.
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...