11.09.2006

Sakarya Nehri'nde Rekor Su Seviyesi Düşüşü


Sakarya nehrinde su seviyesi HİÇ BU KADAR düşmemişti

Son yılların en sıcak ve kurak yazını yaşayan Türkiye'de nehirlerdeki su seviyesi giderek düşüyor. Uzun süren kuraklık nedeniyle Sakarya Nehri'nde su seviyesi tarihinin en düşük seviyesine indi.

İHA - Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve kuraklık nedeniyle Sakarya Nehri'nin debisi 15 metreküpe düştü. Suyun çekilmesiyle nehir üzerinde adacıklar oluşmaya başladı. Kuraklığın devam etmesi halinde ise kirlilik sebebiyle Sakarya Nehri'nde birçok canlının ölebileceği kaydedildi. Devlet Su İşleri (DSİ) 32. Şube Müdürü Abdüsselam Eldemir, nehir debisinin 15 metreküp/saniyeye kadar düştüğünü belirterek, "Nehir seviyesi şimdiye kadar bu ölçüde düşmemişti. Neredeyse 4 aydır bölge yağış almıyor" dedi.

Eldemir, nehir kenarındaki bazı sanayi tesislerinin atıklarını nehre bıraktıklarını ve kuraklığın sürmesi durumunda kirlilik unsurlarının nehirdeki canlıların hayatının sona erdirebileceğini kaydetti. Eldemir, "Nehir kenarındaki tesisler ne yazık ki atıklarını nehre bırakıyor. Nehirdeki su seviyesi azaldıkça kirlilik oranı da artıyor. Kuraklık belli bir süre devam eder yağış olmazsa, kirlilik sebebiyle nehirdeki balık ve diğer canlılar ölebilir. Bu sebeple DSİ olarak Sakarya, Bolu, Bilecik ve Eskişehir valiliklerine yazı yazarak nehrin kirletilmesini engellemelerini istedik. Bu tesisler mutlaka arıtma yaptıktan sonra atık sularını nehre deşarj etmelidir. Aksi takdirde büyük bir çevre felaketi yaşanabilir" diye konuştu.

Nehrin bazı yerlerinden yaya olarak karşıdan karşıya geçilebilecek kadar su seviyesinin düşmesi balıkçıları da şaşırtıyor. Nehir kenarında avlanan balıkçılar, Sakarya Nehri'ni daha önce bu kadar çekilmiş görmediklerini belirtti. Bir balıkçı, nehrin normal akıntıya sahipken bulunduğu kıyıyı gösterirken, 15 metre civarında nehrin kıyıdan çekildiğini söyledi. Balıkçılar, zaman zaman nehirde ölmüş balıklar da gördüklerini ifade etti.

Adapazarı'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nde de durum farklı değil. Kuraklık sebebiyle göl yer yer 10 metre içeri doğru çekilirken, bu gölde de tehlike çanları çalıyor. Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Başkanı Rüstem Keleş, gölü besleyen 12 derenin tamamen kuruduğunu söyledi. Keleş, bu yıl kuraklık sebebiyle Çark Deresi'ne gölden su veremediklerini de dile getirerek, "Yeraltı suları da kurumaya yüz tuttu. Eğer kuraklık böyle devam ederse şehre kısıtlı su vermek zorunda kalacağız" şeklinde konuştu.

Bu arada, Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği'nin de nehir ve gölde inceleme başlatacağı bildirildi.
Net Haber

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...