27.09.2006

12 Bin Yılın En Yüksek Sıcaklığı!!!


ABD'li bilim adamları, karaların sıcaklığının yaklaşık 12 bin yıldan bu yana en yüksek seviyede olduğu ve bu ısınmanın son 30 yılda iyice hızlandığı uyarısında bulundu.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) önde gelen iklim bilimcilerinden James Hansen'ın da bulunduğu bilim adamları, son 30 yılda yerkürenin sıcaklığının, her 10 yılda 0.2 derece artarak çok hızlı bir yükseliş gösterdiğini ve yaklaşık 1 milyon yıldan bu yana karaların sıcaklığının en az 1 derece civarında arttığını belirtti.

Termometredeki bu yükselişin, yerkürenin 12 bin yıl öncesinden bu yana en yüksek sıcaklığı yaşadığı anlamına geldiğini belirten Hansen, "belirtiler, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olan sera gazı etkisine yol açan karbondioksit gibi gazların son yıllardaki artışından ötürü insanlığın neden olduğu tehlikeli bir kirlilik seviyesine doğru yaklaştığımızı gösteriyor" dedi.

"Isınmadaki artış 2-3 derece olursa Dünya değişir"

"Eğer ısınmadaki artış iki veya üç dereceye varırsa, büyük olasılıkla bildiğimizden farklı bir Dünya göreceğiz" diyen Hansen, yerkürenin yine böyle sıcak dönemi olan, insanın atalarının iki ayak üzerine kalktığı yaklaşık üç milyon yıl önceki 'Pliocene' çağında okyanusların seviyesinin bugünkünden 25 metre aşağıda olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin bugün yayımlanan yıllık bülteninde de yer alan araştırmanın sahipleri, İngiliz bilim dergisi Nature'da 2003'te yayımlanan bir raporda, 20'nci yüzyılın son yarısından bu yana bin 700 değişik bitki ve hayvan ile böcek türünün 10 yılda 6 kilometre hızında bir ritmle Kuzey Kutbu'na
doğru göç ettiğinin belirtildiğini anımsattı.

Bilim adamları, son araştırmalarında okyanusların da büyük bir hızla ısındığını tespit etmişlerdi.
CNN Turk

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...