Güneşin yaydığı enerjideki değişiklikler, yeryüzündeki iklim değişikliklerinin nedeni değil.
Nature dergisinin son sayısındaki makaleye göre, ABD'li, İsviçreli ve Alman bilim adamları, en azından 17'nci yüzyıldan bu yana güneşin dünya ikliminin değişmesinden sorumlu olmadığını düşünüyor.
Uzmanlara göre, güneşin parlaklığı ya da enerjisi, 'leke çevrimine' bağlı olarak binde 1 seviyelerinde azalıp artıyor. Bu değişiklikler ise yeryüzündeki iklimi etkileyecek kadar güçlü değil.
Sayıları sürekli değişen güneş lekeleri, ışıkkürede ortaya çıkan şiddetli manyetik bir alana sahip. Leke etkinliğinin en üst seviyeye ulaştığı iki çevrim arasındaki süre 11 yıl. 80 yıllık bir çevrim daha olduğu da biliniyor.
Uzmanlar, "güneş enerjisinin, dünya ikliminin yüz, bin ya da bir milyon yıla yayılacak tarzda değişmesine yol açabilecek şekilde değişebildiğini gösteren herhangi bir işaret bulamadıklarını" vurguladı.
Morötesi ışınlar ve manyetize olmuş gaz emisyonlarını içeren daha
karmaşık süreçlerin iklimleri değiştirebileceğini düşünen bilim adamları, bunun doğrulanması gereken bir varsayım olmaktan öte gitmediğine işaret ediyor.
Araştırmacılar, insanların son yüzyıl içindeki faaliyetlerinin iklime
etki bakımından güneşteki değişiklikleri çok aştığını vurguladı.
Bilim adamlarına göre, son yüzyıl içinde dünyanın ısınması belirgin şekilde
arttı. Sera etkisi yaratan gazların üretimi de bunda etkili.
İklim değişikliklerinin yeryüzü iklim sisteminin doğal seyrinden kaynaklandığını veya güneş enerjisindeki değişikliklerin bu değişikliklere yol açtığını düşünenler de var.
BUĞDAY.ORG
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder