6.09.2006

Kuzey Kutbu Hem Fail Hem Kurban


Küresel ısınmayla, eriyen buzulların denize karışmasıyla Kuzey Buz Denizi giderek daha az tuzlu hale geliyor. Buna karşılık, Sibirya’daki buzul örtüsünün varsayılanın çok üstünde metan gazı saldığı ortaya çıktı.

Kuzey Buz Denizi, küresel ısınmanın yol açtığı olumsuz değişimle milyonlarca yıldır barındırdığı canlılara artık evsahipliği yapamayacak. ABD’de Marine Biological Laboratory uzmanı Bruce Peterson, Kuzey Buz Denizi’nin son 40 yıldaki meteorolojik geçmişini, ırmak, deniz ve kara buzulu erime verilerini inceledi. Bu faktörlerin deniz suyu tuzluluğunda yarattığı etkiyi hesaplayan Peterson, yağmur ve eriyen kar sularının, 1965-1995 yılları arasında denize 37.000 kilometre küp tatlı su kattığını ortaya çıkardı

Araştırma sonuçlarını NewScientist dergisine değerlendiren Peterson, küresel ısınmanın buzulları eritmesiyle denizlerdeki tuzluluk oranın ciddi oranda değiştiğini, okyanuslarda tuzlu suyun dağılımında küresel bir değişim olduğunu vurguladı. Peterson, bunun bölgedeki canlı hayatı olumsuz etkileyeceğini, kaçabilen canlıların kaçacağı, kaçamayanların ise akıbetinin belirsiz olduğunu ifade ediyor

SİBİRYA DURDUĞU YERDE METAN YAYIYOR
Buna karşılık, Sibirya’daki göl ve bataklıkların, tahmin edilenden daha fazla metan gazı çıkardığı, bunun da yeryüzündeki iklimin ısınmasına neden olduğu ortaya çıktı. Nature dergisinin son sayısındaki makaleye göre, bilim insanları, Sibirya’da buz örtüsü kalkan sulak alanların önceki varsayımlardan yüzde 10 ila 63 daha fazla metan yaydığını tespit etti. Rus araştırmacılar, yeni teknikler kullanarak yaptıkları ölçümlerle, donu çözülen Sibirya göllerinden yayılan metan gazının, atmosferdeki metan gazlarının önde gelen kaynağı olduğunu belirledi.

Metan gazı ve karbon gazlarıyla birlikte, atmosferin Güneş ışınlarını hapsetmesine neden olan sera etkisini yaratıyor. Sibirya gölleri ve kutuplardaki donmuş topraklar, organik maddelerin oksijensiz kalarak çürümesiyle metan gazı meydana getiriyor.
Ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...