11.09.2006
Hayat Ağacında Garip Olan İnsan!
Yeni bir araştırmaya göre evrimin doğal akışında insan mutlak sonuç değil. Modern insanın ataları varsayılanın aksine diğer canlı türlerine göre, farklı bir şekilde bugüne evrildi.
Neandertal’lerin Hayat Ağacı’nda garip bir canlı türü olduğu düşünülür. Ancak yeni bir araştırma, aslında modern insanın Hayat Ağacı’ndaki canlılar dizisinde mutlak sonuç olmadığını öne sürüyor. Washington University-St. Louis profesörü Erik Trinkaus, bugünden geriye bakıldığında insanın doğal bir sonuç gibi değerlendirildiğini, ancak evrimin kendi akışı içinde insanın atası Homo türüne kıyasla Neandertal’lerin evrimin akışına daha uygun bir tür olduğunu vurguluyor.
Neandertal’lerin tarih sayfalarında kalmasına karşılık, insanın bugün gelişmiş bir uygarlık kurmuş olmasını ise Trinkaus, insanın evrim sürecinde daha yüksek ‘direnç’ göstermesine bağlıyor.
NEANDERTAL VE İNSAN FOSİLLERİ
Değişik türlere ait sayısız iskelet fosili inceleyen Trinkaus, bilim dünyasının Neandertal’lere karşı yanlış bir açıdan baktığını düşünüyor. Trinkaus, Neandertal’lerin evrim sürecinde ne ölçüde bir ayrışma temsil ettiğini ortaya çıkarmak amacıyla, Neandertal ve insan fosillerini karşılaştırdı.
Çalışmada kafatası, çene, diş, kol, bacak ve kalça özelliklerinden bir veritabanı oluşturdu. Neandertal-insan kıyası, aynı zamanda insanın da diğer canlılara göre yerini de ortaya koyacaktı. Trinkaus, araştırmasında iskelette genetiğe bağlı özelliklerle, yaşam tarzı ve doğal çevreye bağlı gelişen özellikleri karşılaştırdı. Bu karşılaştırmada Trinkaus, modern insanın atasının Neandertal’lere göre 2 kat daha fazla kendine has özelliğe sahip olduğunu farketti. Bir başka deyişle, Neandertal’ler Hayat Ağacı’nda diğer canlılara daha çok benziyor; insan diğerlerine kıyasla daha ‘garip’ kaçıyor.
İNSANIN YÜZÜ DAHA KÜÇÜK
Trinkaus, evrim tarihi küresel bir bakışla incelendiğinde, insanın diğerlerinden oldukça farklı olduğunu vurguluyor. Modern insanın atası, örneğin, diğer insansı türler arasında genetik olarak en ufak yüze sahip; gözler arası aralığı en kısa. Trinkaus insanın diğer türlere göre ‘garip’liğini, “Bizler en küçük yüze sahibiz, burun deliklerimiz ve içindeki sinüs tünelleri en dar olan da biziz. Bunlar daha sayısız farklılığın birkaçı” sözleriyle niteliyor.
Not: Araştırma Current Anthropology dergisinin Ağustos sayısında yayımlanmıştır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder