25.09.2006

Fırtına ve Kasırga Haberleri

Bangladeş’te 1788 balıkçı kayıp

Gıda Yardımı ve Doğal Afet Yönetimi Bakanlığı, şiddetli fırtınadan 6 gün sonra 391 balıkçı teknesinin hala kayıp olduğunu açıkladı. Açıklamada “823 balıkçı, arkadaşları ve kıyı koruma tarafından kurtarıldı; ancak 1788 balıkçı halen kayıp” denildi.

Şu ana kadar 36 kişinin cesedinin bulunduğu belirtilirken, fırtınadan 6 gün sonra bile kurtarma operasyonlarına engel olan kötü hava koşullarından ötürü kayıp balıkçıların hayatta kalma şanslarının zayıf olduğu kaydedildi.

Bangladeş’in güney kıyıları ve Bengal Körfezi’nde çarşamba günü çıkan şiddetli fırtına bölgeyi vurmuştu
...::::::::::::::...
Gordon fırtınası İspanya’dan geçti

Atlantik Okyanusu üzerinden gelerek İspanya ve Portekiz’i etkileyen Gordon tropikal fırtınası kuzeydoğuya doğru ilerliyor.

Portekiz ve İspanya’nın kuzeybatısındaki Bask bölgesini etkileyen fırtınadan çok sayıda ev ve işyerinin elektriği kesildi, 2 bin okul kapandı, dev ağaç ve vinçler devrildi. Santiago de Compostella ve La Coruna kentlerinde uçuşlar iptal edildi.

İspanya Ulusal Meteoroloji Enstitüsü sözcüsü Angel Rivera, Galiçya bölgesinde zaman zaman rüzgarın hızının saatte 165 km’ye çıktığını söyledi
...::::::::::::::...
Fırtına Antalya'yı Vurdu : 1 Ölü 3 Yaralı

Antalya`da yaklaşık iki saat etkili olan yağış ve fırtına nedeniyle bir alışveriş merkezinin tavanı çöktü. Olayda göçük altında kalan 5 kişi itfaiye ekiplerince kurtarılırken, 3 yaşındaki kız çocuğu hastanede hayatını kaybetti.
BU yıl 43`üncüsü düzenlenen Altın Portakal Film Festivali etkinliklerinin devam ettiği Antalya`yı fırtına vurdu. Dün saat 23.00`te başlayan ve 3 saat etkili olan fırtınada bazı binaların çatıları çöktü, bacalar uçtu, festival için kurulan barkovizyon ekranı devrildi. Bir alışveriş merkezinin çöken çatısının altında kalan 1 çocuk ölürken, 11 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.
Turizm kenti Antalya, fırtına ve hemen ardından başlayan sağanak yağmura teslim oldu. Çok sayıda ev, yağış sırasında sular altında kaldı. Şiddetli fırtına, evlerin bacalarını uçurdu, apartman önlerindeki açık garajlarını yıktı, ağaçları devirdi, binaların tavanlarını çökertti. İlk kaza 43’üncü Altın Portakal Film Festivali nedeniyle festival etkinliklerinin yapıldığı Antalya Kültür Merkezi (AKM) önüne yaşandı. Kültür merkezinin girişinde bulunan barkovizyon, fırtınayla birlikte devrildi. Nuri Bilge Ceylan`ın yazıp yönettiği ve başrolünü Ebru Ceylan ile paylaştığı ‘İklimler’ filminin gala gösteriminden hemen sonra yaşanan kazada, festival için İstanbul`dan gelen görevliler Musa Kısa, Zeynep Özfırıncı, Ali Topay ve Enis Ulutaş barkovizyonun altında kaldı. Çevreden gelenler, çelik kontrüksiyonların altında kalan öğrencileri çıkardı. AKM salonuna taşınan ve ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, ambulansla Antalya Devlet Hastanesi`ne kaldırıldı.
3 YAŞINDAKİ MERVE ÖLDÜ
Bunun hemen ardından Dokuma Semti Fabrikalar Mahallesi’ndeki Tesco Kipa Alışveriş Merkezi`nin tavanı çöktü, 8 kişi göçük altında kaldı. Yaralılardan 20 yaşındaki Kadir Kıvırcık ve 19 yaşındaki Mehmet Musaoğlu, kendi imkanlarıyla enkazdan çıkarken Nasuh Yılmaz, Mustafa Çelik ve 3 yaşındaki kızı İlayda Çelik, Fatime Taş ve 3 yaşındaki kızı Merve Taş ile 50 yaşındaki Huriye Hayran, çevreden yetişenler tarafından enkaz altından çıkartıldı. Yaralılar, ambulanslarla Antalya Devlet ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerine kaldırıldı. Göcükten annesi Fatime Taş ile birlikte yaralı çıkartılan Merve Taş, kaldırıldığı hastanede öldü.
VALİ YÜKSEL OLAY YERİNDE
Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, şiddetli yağış ve fırtına ardından 2 kazanın meydana geldiği yerlerde incelemelerde bulundu. İlk olarak AKM`ye gelerek kazayla ilgili bilgi alan Vali Yüksel, ardından alışveriş merkezine gelerek yetkililerle görüştü. Vali Yüksel, şöyle dedi:
“Saat 23.00`te hızı saatte 70 kilometreye varan rüzgârla birlikte şiddetli yağış meydana geldi. Fırtınada nedeniyle alışveriş merkezi çatısının çökmesi sonucu 3 yaşındaki bir kız çocuğumuz hayatını kaybetti. Diğer yaralıların durumları iyi. Şehrin birçok bölümünde elektrik kesintisi meydana geldi. Çok sayıda elektrik direği ve Altın Portakal Festivali`nin panoları düştü. Telefon hatlarında kesintiler yaşandı. Çökmelerin nedenini teknik olarak araştırıyoruz. Son derece üzgünüm.”
Yaralıları kaldırıldıkları hastanelerde de ziyaret eden Vali Yüksel, ‘Geçmiş olsun’ dileğinde bulundu.
GÜLEN KIZIMI GERİ GETİRMEZ
Alışveriş merkezinde çöken çatının altında kalarak ölen Merve Taş`ın Karayolları`nda işçi olan babası Çetin Taş, olayın şokunu uzun süre üzerinden atamadı. Eşinin, küçük kızı Merve ile birlikte alışverişe çıktığını belirten Çetin Taş, “Haberi alınca beynimden vurulmuşa döndüm. Büyük kızım, evde kalmıştı. Eşim, telefon açıp, çıkmak üzereyken yağmur başladığını ve bir süre beklemek istediklerini söyledi. Yağmur hafifleyince çıkmak istemişler. O sırada kaza olmuş” dedi.
Yetkililerden hesap soracağını, ancak hiçbir cezanın etrafa gülücükler saçan kızını geri getirmeyeceğini kaydeden Çetin Taş, “Acımdan bir şey diyecek halim yok. Olmaması gereken bir inşaat yapılmış. Neden bu inşaatlar denetlenmiyor? Böyle büyük bir alışveriş merkezinin tavanını ince borular ayakta tutuyor. Haftasonu olsa daha fazla insan ölecekti. Bunları yapanlardan hesap soracağız. Ancak hiçbir ceza, etrafına gülücükler saçan kızımızı geri getiremez” diye konuştu.
Alışveriş merkezi tavanının kısa süren yağış sonucu yıkılmasına inanamadığını söyleyen Merve`nin amcası Metin Taş ise bu inşaata izin ruhsatı veren Kepez Belediyesi`ne, inşaatı yapan firmaya ve Kipa Alışveriş Merkezi`ne tazminat davası açacaklarını söyledi. Metin Taş, “Biz yandık başka ailelerin canı yanmasın` diye davadan alacağımız parayı da Çocuk Esirgeme Kurumu`na bağışlayacağız. Bize sadece belediyeden biri gelip ‘Başınız sağolsun’ dedi. Bizim karşımıza geçmeye yüzleri yok” diye konuştu.
12 YERDE SU BASKINI
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Fuat Uslu, sağanak yağıştan sonra, 12 ev ve işyerinin su baskınına uğradığını bildirdi. Antalya Otogarı çatısında hasar meydana geldiğini bildiren Uslu, su boşaltma çalışmaları yaptıklarını söyledi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Antalya kent merkezinde dün gece metrekareye düşen yağış miktarının 3 kilogram olduğunu ifade etti. Diğer yandan Antalya Havalimanı`nın pistinde oluşan su birikintileri nedeniyle de bazı uçaklar, alana inmekte güçlük yaşadı

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...