6.05.2008

Petrol fiyatları rekora doymuyor

Petrol fiyatları rekora doymuyor. ABD ham petrolü 122, Brent petrolü 120.41 dolarla tarihi ziryeye çıktı. Petrolün 200 dolara çıkabileceği belirtiliyor.

PERTH - Petrol fiyatlarındaki artış hız kesmeden sürüyor. Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 122 dolara çıkarak, tüm zamanların rekorunu kırdı. Brent petrolü de 120.41 dolara yükseldi ve tarihi zirveye ulaştı.

Petrole olan güçlü talep ve doların değerinin düşük olması geçen yılın başında 50 doların altında bulunan ham petrol fiyatlarının yükselmesinde önemli rol oynadı. Petrol fiyatları geçen hafta 110 dolara kadar gerilemişti.

Petrol fiyatlarındaki artışın sürmesi bekleniyor. Yatırım bankası Goldman Sachs, petrol fiyatlarının iki yıl içerisinde 150-200 dolar aralığına yükselebileceğini bildirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre (IEA), enflasyona ayarlandığında petrol fiyatları, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi’nden bir yıl sonra Nisan 1980’de 101.70 dolarla zirve yapmıştı.

PETROL FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?
Doların diğer önemli para birimleri karşısında değerinin düşmesi, dolar varlıklarını nispeten ucuz olarak gören yatırımcıları petrol gibi diğer emtia alımlarına yönlendirdi. Doların değerinin düşmesi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) gelirlerinin satın alma gücünü düşürdü ve dolar kullanmayan bazı tüketicilerin satın alma gücünü artırdı.

OPEC petrol bakanları her ne kadar petrol fiyatları rekor seviyelerde yükselse bile, enflasyon ve doların bunun etkisini yumuşattığını söylüyorlar. Bazı uzmanlar yatırımcıların petrolü zayıf dolara karşı korunma amaçlı olarak kullandığını belirtiyorlar.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçen yıl Ağustos ayının ortasından itibaren faiz oranlarını düşürmesi ve kredi krizinin etkilerini hafifletmek için merkez bankalarının mali piyasalara milyarlarca dolar pompalaması, petrol ve altın fiyatlarını artırdı. Emeklilik ve hedge fonlardaki yatırımların petrol dahil diğer emtiaya yönelmesi petrol fiyatlarını yükseltti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a yönelik hava saldırısının da bu artışta etkili olduğu yorumunu yaptı.

ALTIN DA YÜKSELİŞTE
Petrol fiyatlarının rekor kırıp doların düşmesi altına destek oldu. Cuma günü 845 dolarla son dört ayın en düşük seviyesine kadar inen spot altın bugün 881.90 dolara yükseldi.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...