6.05.2008

Şili’de volkan harekete geçti

Şili’nin güneyinde 9 bin yıldır uyuyan bir volkan faaliyete geçmesiyle, yetkililer acil durum ilan etti ve bölgeyi boşaltmaya başladı.

SANTİAGO - Şili’de Başkent Santiago’nun 1200 km. güneyindeki Chaiten Volkanı lav ve kül püskürterek faaliyete geçti. Yanardağın uyanmasıyla birlikte, bölgede 60’ın üzerinde küçük çaplı sarsıntı kaydedildi. Volkandan çıkan küllerin 20 km.’ye kadar yükseldiği belirtiliyor. Şili yönetimi ise, volkana yakın yerleşim birimlerinde yaşayan 4 bin kişi tahliye etmeye başladı ve bölgede acil durum ilan etti.

Yetkililer, sarsıntıların önümüzdeki günlerde de devam edeceği uyarısında bulunuyor. Volkanın püskürttüğü lavın yoğun kıvamlı olması ise, hızlı yayılmayı engellediği için bir şans olarak görülüyor.

Volkanın püskürttüğü külün, çevredeki su rezevrlerine zarar verdiği belirtilirken, çevre halkına olası gaz zehirlenmelerine karşı 10 bin maske dağıtıldı. Kuvvetli rüzgarlar, volkanın küllerini komşu Arjantin’e kadar taşıdı. Bu yüzden Arjantin Eğitim Bakanlığı, bazı kentlerde eğitime ara verdi. Volkan afetinden, Arjantin’in turizm merkezi Patagonya’daki yerleşimlerin de etkilendiği belirtildi. Yetkililer, kül yağışı yüzünden otoyollarda görüş mesafesinin azaldığını kaydederken, sürücülerden dikkatli olmalarını istedi.

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, ülkenin volkanik hareketlere açık olduğunu hatırlatarak halkı soğukkanlılığa davet etti.

Şili”de yaklaşık 2000 volkan bulunuyor, bunların yaklaşık 500'ü potansiyel aktif sınıfında yer alıyor. Latin Amerika”nın en aktif iki volkanı sayılan Villarica ve Llaima da yine bu ülkede bulunuyor.

[NTVMSNBC]

Chile eruption spurs evacuations


VIDEO : http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/7386737.stm

Authorities in Chile have ordered the complete evacuation of two towns after a volcano erupting nearby increased its activity, spewing out lava and ash.

Chaiten volcano in the southern Patagonia region began erupting on Friday for the first time in 450 years.

Ash from the volcano has caused disruption in neighbouring Argentina.

Sitting on the edge of the South American and Nazca tectonic plates, Chile is in one of the most

volcanically-active regions on Earth.

Experts say about 20 of its more than 100 active volcanoes are in danger of erupting at any time.

[BBC]


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...