7.05.2008

Myanmar’da ölü sayısı 100 bini aşabilir

Myanmar’da bulunan bir Amerikalı diplomat, Nargis kasırgasında ölenlerin sayısının 100 bini aşabileceğini söyledi. Kasırga felaketinin vurduğu Myanmar’da en büyük sıkıntının temiz içme suyu bulunmasında olduğu bildirildi.

Mylanmar’daki ABD maslahatgüzarı Shari Villarosa, Yangon’dan Washington’daki gazetecilere video konferans aracılığıyla yaptığı açıklamada, kasırganın vurduğu delta bölgesinde ölü sayısının 100 bininin üzerinde olabileceği yönünde bilgi aldıklarını kaydetti. BM’nin Bangkok’taki afet merkezinden Richard Horsey yaptığı açıklamada bu konuya dikkat çekerken, yüz binlerce kişinin barınak ve temiz su ihtiyacı içinde olduğunu bildirdi. Ülke yönetimi ise, halkı parazitlere ve salgın hastalıklara karşı uyararak kaynatmadan su içmemelerini istedi.

BİLGİ:
KASIRGA (HURRICANE)
Atlantik okyanusundan gelip kara kıtasına vurana Hurricane (kasırga) denir. En büyük ve korkunç olanıdır. Deniz ve gölleri taşırdığı için ardından sel felaketlerine yol açar. Bu nedenle hasar büyük olur. Ölüm de çok olabilir. Sadece Amerika kıtasında olur.

TAYFUN (TYPHOON)
Pasifik okyanusundakilere (Batı Pasifik) typhoon (tayfun) denir. Tayfun (Typhoon) ve Kasırga (Hurricane) hemen hemen aynı şeylerdir. Aradaki fark sadece oluştuğu bölgelerdir.

HORTUM (TORNADO)
Tornado (hortum) okyanustan gelmez. Karada oluşur. Kasırga (Hurricane) kadar büyük degildir. Ev, ağaç ve arabalara zarar verir. Ölüm çok fazla olmaz. Çoğunlukla ABD’de olur. Lavabodaki su girdabı gibi oluşur. Geri çekilirken alıp içine çektiklerini başka yerlere atar.

SİKLON (CYCLONE)
Cyclone (siklon) Hint okyanusunda oluşur. Hurricane (Kasırga) veya Typhoon (Tayfun) kadar hasar verici ve büyük degildir.


[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...