29.05.2008

Antalya’da yüzlerce köpek itlaf edildi

Antalya’nın Varsak beldesindeki bir araziye itlaf edilen köpeklerin topluca gömüldüğü belirlendi.

Bir vatandaşın “itlaf edilen köpeklerin topluca gömüldüğü yerler var” ihbarı üzerine harekete geçen Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şubesi ve Konyaaltı Dostları Derneği üyeleri, iş makineleriyle Varsak beldesindeki ormanlık alana geldi.

Söz konusu bölgede toprağı iş makineleriyle kazan dernek üyeleri, itlaf edilerek, 15 ile 20’şerli gruplar halinde gömülmüş köpek cesetleri buldu.

Bu sırada Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Sevda Kıraç ve Konyaaltı Dostları Derneği Başkanı Nilsu Güleç, gözyaşlarına hakim olamadı. Olay yerinde bulunan hayvan severler, itlafı gerçekleştirdiklerini iddia ettikleri Konyaaltı, Kepez ve Muratpaşa Belediyelerine tepki gösterdiler.

Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Sevda Kıraç, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu bir cinayet. Yüzlerce köpeği öldüren sorumlular hakkında suç duyurunda bulunacağız” dedi.

Antalya’da 15 yılda 15 bin sokak köpeğinin kısırlaştırılarak yaşamalarını sağladığını belirten Kıraç, “Kuduz aşıları yapılan, sahipli oldukları küpelerinden ve tasmalarından belli olan hayvanların bile toplanarak itlaf edilmesine bir anlam veremiyoruz” diye konuştu. Kepez bölgesinde 10 Nisanda küçük bir çocuğu ısıran köpeğin kuduz olduğunun anlaşılması üzerine o bölgede karantina uygulaması başlatıldığını anımsatan Kıraç, “İlgili kanun gereği kuduz görülen bir yerdeki bütün hayvanlar itlaf edilir. Ancak burada kuduz olup olmadığına bakılmaksızın tüm ev köpekleri ve sokak köpekleri öldürülmüş. Buna anlam vermek imkansız. Antalya Valisi Alaadin Yüksel’den bu itlafı durdurmasını rica ediyorum” dedi.

Konyaaltı Dostları Derneği Başkanı Nilsu Güleç de, karantina uygulamasına geçildikten sonra yetkililerin aşılanmış köpeklerin bakımevlerine toplanacağı sözü verdiklerini ancak bu söze rağmen hayvanları yok etme yöntemi kullandıklarını ileri sürdü. Köpeklerin vahşice öldürülerek, toplu olarak gömüldüğünü kaydeden Güleç, bazı köpeklerin ilaçla bazılarının ise boğularak öldürüldüğünün belirlendiğini ifade etti.

Muratpaşa ve Kepez Belediyelerinin taşeron bir firma kiralayarak köpek itlafı gerçekleştirdiğini iddia eden Güleç, “Madem kuduz var bölgedeki bütün hayvanları itlaf edin, kedileri köpekleri öldürmekle kuduz mu önlenir. Sırf turizm mevsiminde sokaklarda köpek görülmesin diye hayvanları öldürüyorlar” dedi.

Öte yandan itlaf edilen köpeklerin uygunsuz bir şekilde toprağa gömülmesi, bölge sakinlerinin de tepkisini çekti. Bölgede inceleme yapan jandarma ekipleri de dernek üyelerinin ifadelerine başvurdu.

[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...