8.05.2008

Myanmar'da bir bölgede 80 bin ölü


Geçen hafta sonu Nargis kasabasının vurduğu Myanmar'da yerleşim birimlerine ulaşıldıkça fatura büyüyor.

Myanmar’ı vuran Nargis kasırgasında, sadece ülkenin güneybatısındaki Labutta bölgesi ve çevresinde ölenlerin sayısının yaklaşık 80 bin olduğu belirtildi.

İrrawaddy deltasında bulunan Labutta’nın yerel yetkililerinden Tin Win, AFP’ye yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar çevredeki köylerde 80 bin kişinin öldüğü sanılıyor" dedi. Tin Win, Labutta ve çevresinde 63 köy bulunduğunu ve bu köylerin birçoğunun kasırgada yok olduğunu söyledi. Myanmarlı yetkililerin dün yaptığı açıklamada, ölü sayısı 22 bin 980, kaybolanların sayısı 42 bin 119 olarak açıklanmıştı. Myanmar’daki ABD maslahatgüzarı Shari Villarosa, kasırganın vurduğu delta bölgesinde ölü sayısının 100 binin üzerinde olabileceği yönünde bilgi aldıklarını açıklamıştı.

Suda cesetler yüzüyor

BM’nin Bangkok’taki sözcüsü Richard Horsey, büyük bölümü ülkenin güneybatısındaki İrravaddi deltasında olmak üzere toplam 5 bin kilometrekarelik alanı su bastığını, özellikle bu deltanın bulunduğu bölgeye yardımın çok zor ulaştığını söyledi. Horsey, "Tekne, helikopter ve kamyonlara ihtiyaç var. Suda binlerce ceset yüzüyor" dedi. Felaketzedelerin hastalık riskiyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Horsey, yardımın hemen ulaşmaması halinde ölü sayısının artabileceği uyarısında bulundu. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Genel Sekreteri Surin Pitsuvan da Myanmar’da cuntanın uluslararası insani yardıma, "çok geç olmadan izin vermesini" istedi.

Yardım uçuşlarına izin yok

Tayland’ın başkenti Bangkok’taki BM Gıda Programı (WFP) sözcüsü Paul Risley, Myanmar hükümetinin, felaketzedeler için yüksek enerji içeren bisküvi yüklü yardım uçaklarının uçuşuna hala izin vermediğini söyledi.Sözcü, yaklaşık 50 ton bisküvi yüklü 3 yardım uçağının Dubai, Bangladeş ve Tayland’dan havalanmayı beklediğini belirtti. Acil gıda yardımının bekletilmesinin sinir bozucu olduğunu vurgulayan sözcü, WFP olarak, Myanmar’daki askeri cunta ile uçuş izni için devamlı temasta olduklarını söyledi.

Türkiye'den 1 milyon dolar

Türkiye, Myanmar’a 1 milyon ABD Doları tutarında insani yardımda bulunacak. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Myanmar’daki felaketin ardından hükümet tarafından Myanmar’a 1 milyon ABD Doları tutarında insani yardımda bulunulmasının kararlaştırıldığı belirtildi. (aa)

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...