12.04.2006

Soğuk hava dalgası Çin'i vurdu

Çin'i 3 gün esir alacak olan soğuk hava dalgası, Çin'e hava, kum fırtınası ve ceviz iriliğindeki dolu ile geri döndü.

Sibirya'dan, Çin'e, Sincan Uygur Özerk bölgesi'nden giriş yapan soğuk, 8 ila 16 derece ısı düşüşüne neden oldu. Gobi Çölü'nün yanında kalan Turfan kentine yakın bir bölgede kum fırtınası yüzünden hareket edemeyen, içerisinde 100 turistin bulunduğu bir otobüs polis tarafından kurtarılırken, yine aynı nedenle, bölge yakınlarında mahsur kalan 11 köylü de polisin yardımları sonucu kurtarıldı.

Soğukla birlikte gelen kum fırtınası başta Gansu eyaleti olmak üzere Çin'in kuzey eyaletlerini vurmuş durumda. Soğukla birlikte gelecek olan yağışların ekili alanlara vereceği zararın yanı sıra Çin'in kuzeyinde uzun zamandan beri devam eden kuraklığa da son vereceği bir teselli olarak görülüyor. Çin Başbakan Yardımcısı Hui Liangyu, bugün yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıl Çin'in daha ağır şartlarla karşı karşıya geleceği anormal hava şartlarına hazırlıklı olması gerektiğini açıkladı.

YAĞMUR BOMBALARIYLA YAĞMUR YAĞDIRILACAK
Hava tahmin raporlarına göre yapılan açıklamada, senaryoların oldukça kötü olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, geçen kıştan bu yana görülen hava durumunun anormal olduğu, bu baharda ise Çin'in kuzeyine düşen yağmur miktarının normalden yüzde 20 ila 50 oranlarında daha az olduğu bildirildi. Bu nedenle yağmur bombaları atarak, yapay da olsa yağmur yağdırmaya çalışılacağı bildirildi.

Hava tahmin merkezi yetkilileri, bu yıl kuraklıktan ötürü 14 milyon hektara yakın alanın etkilenmesinden başka, 7 milyona yakın insan ile 5.5 milyona yakın kümes hayvanının kuraklık ve içilecek temiz su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağını açıkladılar.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...