3.04.2006

Ortadoğu sel altında

Sel suları Orta Avrupa'dan sonra Ortadoğu'ya yayılırken, toplam yedi kişi hayatını kaybetti.

AP - JERUSALEM - İsrail'de dün meydana gelen selde ülkenin kuzeyindeki Umm el Fahm köyü ile Ramallah'ta İsrailli bir kadın ile Filistinli bir erkek öldü. Megiddo kentinde ise yollarda mahsur kalanları güvenlik güçleri kurtardı .

Orta Avrupa'da günlerdir süren yağışlar da Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde beş kişinin ölümüne yol açtı. Çek Cumhuriyeti'nde Moraca Nehri'nin taşmasıyla Olomouc şehrinin bir bölümü su altında kalırken, yetkililer, 2 bin 500 kişinin daha evlerinden tahliye edileceğini söyledi. Almanya'nın doğusunda da Elbe Nehri'nin taşmasıyla binlerce ev su altında. Macaristan da selden etkilenen ülkeler arasında.

Avrupa boğuldu

Orta Avrupa'yı vuran sellerde beş kişi hayatını kaybetti. Binlerce insan evsiz kaldı. Taşkınlardan en fazla etkilenen ülke ise Çek Cumhuriyeti.

Geçtiğimiz haftalarda Edirne'de yaşanan sel felaketindekini andıran görüntüler bu defa da Avrupa'da ortaya çıktı. Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan ve Almanya'da pek çok yer sular altında kaldı. Çok sayıda şehri etkileyen felaket şu ana kadar, aralarında 5 yaşında bir çocuğun da bulunduğu en az 5 kişinin hayatına mal oldu. Binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yine binlerce insan da doldurdukları kum torbalarını nehir kenarlarına koyarak taşkınlara karşı tedbir almak için canla başla çalışıyor. Fransız Le Figaro gazetesi, baharın kapıyı çaldığı şu günlerde gelen sel baskınlarının sebebi olarak aşırı yağışı ve sıcaklıkla beraber dağlarda eriyen karları gösterdi.

KIRMIZI ALARM VERİLDİ
Avrupa'yı esir alan taşkınlardan en çok etkilenen ülke Çek Cumhuriyeti oldu. Morava Nehri'nin taşması sonucu ülkenin büyük bölümü su taşkınlarından nasibini aldı. Felaketle mücadele etmeye çalışan Çek Hükümeti, ülkenin güney batısında tarihi bir yöre olan Olomouc'da olağanüstü hâl ilan etti. Tehlikenin devam ettiğini bildiren yetkililer, sulara teslim olan şehirde yaşayan bin 800 kişiden evlerini acilen terk etmesini istedi. Ülkenin güney kısımlarında yer alan Moravya ve Bohemya'da de kırmızı alarma geçirildi. Sel, Slovakya'da da 140'a yakın şehir ve kasabayı vurdu. Morava Nehri yakınlarında yaşayan 400 kişi tahliye edildi. İki kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.

300 KİŞİ EVSİZ KALDI
Macaristan'da da nehir kenarlarındaki bölgeler suların taşmasıyla hasar gördü. Başkent Budapeşte'nin 30 kilometre kuzeyindeki Szedliget köyü boşaltıldı. 350 kişi evlerinden oldu. Ayrıca ülkenin güneyinde ulaşımı sağlayan pek çok ana yol da kapandı. Almanya'da ise Elbe Nehri'ndeki taşkınlardan etkilenen Dresden şehrinde 300 kişi gece yarısı evlerini terk ederek güvenli bölgelere sığındı. Meteoroloji yetkilileri hafta sonu da devam eden yağışların yeni felaketlere yol açmasından endişeli

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...