20.04.2006

Dilovası'nda Kimyasal Atık İddiası (Uygarlığın Zehri! 2)

Tuzla Orhaneli'nden sonra Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Dilovası beldesinin çöplük alanına kimyasal atık döküldüğü iddia edildi.

2. Haber : Dilova'sında çocuklar zehir soluyor (aşağıda)

Bugün Bizim Kocaeli Gazetesi'ni arayan bir vatandaş Dilovası beldesindeki çöplük alanına, içinde kimyasal atık bulunan variller gömüldüğünü ihbar etti. Gazetenin haberi manşetten duyurması üzerine İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce inceleme başlatıldı.

Gazete, Dilovası beldesine bir kilometre uzaklıkta, Çerkeşli Köyü yolu üzerinde bulunan ve kimyasal atık deposuna döndüğünü iddia ettiği alanı görüntüledi.
Gazetenin haberine göre bölge, Dilovası Belediyesi tarafından 1987'de çöp dökme alanı olarak belirlenip, 'Sivaslı Bayram' diye anılan kişiye kiraya verilmiş. İddiaya göre, söz konusu kişi, buraya dökülen çöplerin ayrıştırma işini yaparken, bir yandan da çevredeki sanayi kuruluşlarının kimyasal atıklarını dökmelerine izin vermiş. Yıllardır devam eden bu olayın iki ay öncesine kadar aralıksız sürdüğü öne sürüldü.

Dilovası Belediyesi Başkan Danışmanı Ekrem Meral ise çöp depolama alanının 2003 yılında, önceki yönetim tarafından 3 yıl süreyle kiraya verildiğini, 1 Ağustos 2005'te yapılan encümen toplantısında ise bu sözleşmenin feshedildiğini bildirdi.

Meral, çöplerin bertaraf edilmesi için İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme A.Ş'ye (İZAYDAŞ) başvurduklarını bildirdi.

KİMSAYAL ATIK ARAMASI YAPILACAK


Kocaeli Çevre ve Orman Müdürü Necati Farsak, Gebze'nin Dilovası beldesindeki çöp alanına kimyasal atık bırakıldığı yönündeki iddiaları araştırmak üzere bölgede kazı yapılacağını bildirdi.

Gazetedeki iddialar üzerine Dilovası'na giderek, çöp alanında incelemede bulunan Farsak, burada yaptığı açıklamada, sözü edilen bölgede iddiaları doğrulayan bulgulara rastladıklarını söyledi.

Belediye tarafından önceleri çöplük olarak kullanılan alanın, daha sonra bir şahısa kiralandığını, ancak geçen yıl Çevre ve Orman Müdürlüğünün olaya el koyarak, buraya atık bırakmayı yasakladığını anlatan Farsak, “Bugünkü incelememde, girişteki kapı kilitli olmasına karşın atık bırakılmaya devam edildiğini gördüm” dedi.

Çöp şeklindeki atıkların yanı sıra toprak atında varillerin bulunduğuna ilişkin belirtilere de rastladıklarını ifade eden Farsak, ”Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Atık ve Artıkları Yakma Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ) ile kimyasal atık taraması yapacağız” diye konuştu.

Tavşancıl'da da atık varil bulundu
/ Hürriyet 19-04-2006

İSTANBUL'un Tuzla İlçesi ile Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ne bağlı Dilovası Beldesi'nin ardından Tavşancıl Beldesi'nde de belediyenin geçtiğimiz yıla kadar çöplük olarak kullandığı alanda, bir bölümü yarı yarıya toprağa gömülü variller bulundu.

Gebze'ye bağlı Tavşancıl Beldesi'nde belediyenin geçen yıla kadar çöplük olarak kullandığı ve şu anda ‘Sarıkaya’ adlı geri dönüşüm firmasının, evsel atıklarla ilgili geri dönüşüm işi yaptığı alanda 50'ye yakın varilin bir kenarda istif edildiği görüldü. Firma çalışanları gazetecilerin sorularını cevapsız bırakırken, dökülen çöplerle yaklaşık 50 metre yüksekliğinde oluşan yığınların kenarlarında da varillerin olduğu gözlendi.
Çöplüğün üst kısmında yarısı dışarıda kalan dolu varilleri içerlerinde ne olduğu ile ilgili bir bilgi edinilemezken Tavşancıl Belediyesi’nde çalışan eski bir görevli, çöp alanına 400 dolayında varilin gömüldüğünü ileri sürdü.
Üç dönem Tavşancıl Belediye Başkanlığı görevinde bulunduktan sonra Kocaeli'nden milletvekili seçilerek TBMM’ye giden Salih Gün döneminde bu varillerin çöp alanına gömüldüğü ileri sürüldü. Çevre İl Müdürlüğü ekiplerinin bu alanda incelemelerini yarın sabahtan itibaren başlatacağı öğrenildi.
::::::::::::::::::
DİLOVASI'NDA ÇOCUKLAR ZEHİRLİ HAVA SOLUYOR
Bu zehirli gazlar nedeniyle de ilçe çoğu zaman büyük bir sis tabakasının içindeymiş gibi görünüyor.

İstanbul Tuzla'da toprağa gömülü zehirli atık dolu varillerin bulunması sonrasında gözler çevre kirliliğine yönelirken İzmit Dilovası'ndaki fabrikalar yetkililerin gözleri önünde kirlilik yaratmaya devam ediyor. Yolu Dilovası'ndan geçenler buradaki Çolakoğlu Metalurji ve Diler Demircilik tesislerinden çevreye yayılan kirliliği çıplak gözle görebiliyor. İki tesis, bacalarında filtre bulunmaması nedeniyle havaya büyük miktarlarda demiroksit ve kükürt salıyor. Bu zehirli gazlar nedeniyle de ilçe çoğu zaman büyük bir sis tabakasının içindeymiş gibi görünüyor. Çevre katliamı yaratan her iki tesiste de hammadde olarak hurda demir kullanılıyor.

* Çolakoğlu Metalurji tesisinin arıtma sistemi bulunmuyor. Çevre sakinleri tesisin 24 saat havaya demiroksit verdiğini belirtiyor. Tesisin bir limanı da var. Bu limana hurda demir getiren büyük tonajlı gemiler yanaşıyor. Hurdaların üzerinde de asbest gibi türlü kimyasal madde var. Gemilerdeki yükün üzerine yağan yağmur bu kimyasalları alarak denize dökülüyor. Bu nedenle limanın etrafındaki su yağmurlu günlerde yoğun şekilde kirleniyor. Tesis enerjisini de kömürden elektrik üreterek sağlıyor. Bunun atıkları da doğaya salınıyor.

* Diler Demircilik, arıtma tesisine sahip ama tesisin kapasitesi yetersiz kalıyor. Bu nedenle tesis geceleri atıkları dışarı veriyor. Gündüz de atıklar fabrikanın kenarlarından dışarı sızıyor. Bu tesiste de hurda demir işleniyor. Dışarıdan alınan hurda demir, açık alanda depolanıyor. Dolayısıyla yağmurla beraber kimyasal maddeler yağmur suyuna karışarak toprağa geçiyor.

Nevzat ATAL - HABER MERKEZİ
www.gezegenimiz.com haber sitesinden alınmıştır

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...