20.04.2006

Küresel Isınma Kutup Ayılarını Öldürüyor

Küresel ısınma sadece iklim değişikliklerine yol açmıyor. Bu yüzden kutup ayıları gibi bazı hayvan türleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın yarattığı etkiler nedeniyle Alaska'da buz kütleleri parçalanıyor ve inceliyor. Bölgedeki kutup ayıları bu buzullar arasında boğuluyor, hayatta kalabilenler ise giderek zayıflıyor.

Kutup ayılarının boğulmaya başlaması haberlerini şaşkınlıkla karşılayan uzmanlar, "bugüne kadar kutup ayılarının boğulduğuna pek rastlanmadı" diyor

Güçlükle yemek buluyorlar


Giderek zayıflayan hatta boğulmaya başlayan kutup ayıları, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın çevre üzerindeki olumsuz etkilerine sadece küçük bir örnek.

Kutup ayılarının ana beslenme kaynağı foklar. Fokları koklayarak bulan ve sessizce avına yaklaşıp su altından çıkmasını bekleyen kutup ayıları, kırılan buz parçaları yüzünden artık bu ana beslenme kaynağına güçlükle ulaşıyor.

Tehlikede olanlara dikkat

Ayılar, yemek ümidiyle kırılan bir buz kütlesine ulaşabilmek için bazen 100 kilometre yüzmek zorunda kalıyor. Bu kadar uzun mesafeyi yüzmekte zorlandıkları için de boğularak ölüyorlar.

Uzmanlar, küresel ısınmanın doğal hayat üzerinde buna benzer pek çok soruna yol açtığını belirterek, nesli tükenmek üzere olan hayvanlara dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...