Üzerindeki proteinde meydana gelecek birkaç değişimle, kuş gribi virüsü insan için çok tehlikeli hale gelebilir.
Amerikalı bilim adamları tarafından yapılan açıklamaya göre, kuş gribi virüsleri insanda görülen grip virüslerine sanılandan daha çok benziyor. Bu yüzden de üzerindeki proteinde meydana gelecek birkaç değişimle, kuş gribi virüsü insan için çok tehlikeli hale gelebilir.
H5N1 virüsünün proteinleri 1918 yılındaki grip salgınında görülen virüsünkine benziyor. Oysa ilk olarak 1997 yılında ördeklerden alınan kuş gribi virüsüyle daha az benzerlik söz konusu diyor James Stevens (La Jolla Scripps Araştırma Enstitüsü) Science dergisinde.
Stevens yönetiminde çalışan araştırmacılar virüsün üzerindeki hemagglutinin proteininin yapısını incelemiş. H olarak kısaltılan molekül, virüsün konakçı hücrelere sızmasını olanaklı kılmakta ve bunun için de hücrelerin reseptörlerine yapışıyor.
Neden az bulaştı?
Kuş gribi virüsleri insanda görülen grip virüslerinden farklı reseptörlere yapışırlar. Kuş gribinin bugüne kadar çok az insana bulaşmasının nedeni de bu. Kuş gribi virüsü bugüne dek yaklaşık olarak 180 kişiye bulaştı ve bunların arasından 100 kişi yaşamını yitirdi.
Bilim adamları virüsün değişime uğrayarak, İspanyol gribi gibi milyonlarca kişiye bulaşmasından endişeliler. Bu tür bir virüs, bir insana bulaşan H5N1 virüsünün normal grip virüsüyle yeni bir kombinasyon oluşturmasıyla doğabilir.
Diğer bir olasılık da hemagglutininin, insanlara daha çabuk bulaşabilecek şekilde değişime uğraması.
Bilim adamları şu sıralarda dolaşan kuş gribi virüsünün, 1997 yılından farklı olduğunu kesin bir şekilde söyleyebiliyorlarsa da, insana kolayca bulaşacak hale gelmesi için daha ne gibi değişimlerden geçmesi gerektiğini tahmin edemiyorlar henüz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder