30.09.2009

Filipinlerde Ketsana Kasırgası : 331 Kişi Öldü

Ketsana kasırgasının ardından Filipinler hala yaralarını sarmaya çalışıyor. Kamboçya ve Vietnam'da da etkili olan kasırga nedeniyle 331 kişi hayatını kaybetti.

Filipinler'den sonra Vietnam'ı da vuran Ketsana kasırgasında hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 331'e çıktı. Kasırga Kamboçya'da da etkili olmaya başladı.

Son yayımlanan sayılar, Filipinler'in başkenti Manila'yı harap eden Ketsana'nın bu ülkede 246, Vietnam'da 74 ve Kamboçya'da da 11 kişinin ölmesine neden olduğunu gösteriyor.

Filipinler'i terk ederken güçlenen Ketsana'nın, ayrıca Vietnam'ın orta kesimlerinde 12 kişinin kaybolmasına yol açtığı ve Vietnam makamlarının nehirlerdeki su seviyesinin artmasından ve sellere yol açmasından endişe ettikleri kaydedildi.

UNESCO'nun koruması altında bulunan Hoi An kentinin dünden beri sular altında bulunduğu ve kentin tarihi merkezine ulaşımın sadece tekneyle mümkün olduğu belirtiliyor.

Vietnamlı yetkililer, dün Ketsana'nın Vietnam sahillerine hızla yaklaşması üzerine 350 bin kişiyi tahliye ettiklerini açıklamıştı. Devlet televizyonuna göre, ülkenin dağlık bölgelerinde halen çok sayıda insan mahsur durumda bulunuyor.

Vietnamlı bir yetkili, kasırganın Vietnam kıyılarını dün öğleden sonra vurduğunu, akşam saatlerinde Vietnam'ı terk edip Kamboçya'ya geçtiğini söyledi.

Ketsana kasırgasında yaklaşık 170 bin evin yıkıldığı ya da hasar gördüğü, ekinler ve sulama sisteminin zarar gördüğü kaydedildi.

KAMBOÇYA'DA 9 ÖLÜ VAR
Ketsana kasırgasının etkili olduğu diğer bir ülke olan Kamboçya'da ise, yetkililer 11 kişinin öldüğünü bildirdi.

Kasırganın, özellikle ülkenin orta kesiminde etkili olduğunu belirten Ulusal Afet Komitesi yetkililerinden Ly Thuch, Kampong Thom bölgesindeki onlarca evin yıkıldığını, en az 29 kişinin yaralandığını söyledi.

Ly Thuch, başkent Phnom Penh'in 130 kilometre kuzeyindeki Kampong Thom'u vuran kasırganın satte 145 kilometre hızla ilerlediğini de kaydetti.

LAOS'A ULAŞIRKEN HIZINI KESTİ
Bu arada Laos'a ulaşan Ketsana'nın hızının kesilerek tropikal depresyon derecesine indiği, bölgede hafif yağmur görüldüğü, sabah debileri yükselen nehirlerin sularının normal seviyesine düşmeye başladığı bildiriliyor.

FİLİPİNLER HALA YARALARINI SARMAYA ÇALIŞIYOR
Öte yandan, Ketsana kasırgasının hafta sonu vurduğu Filipinler'de halen sel ve toprak kaymalarının etkili olduğu, ölü sayısının da 246'ya yükseldiği bildirildi.

Başkent Manila ve çevresinin 'ulusal afet bölgesi' ilan edildiği, yaklaşık 2 milyon kişinin evsiz kaldığı Filipinler'de Devlet Başkanlığı Sarayı da afetzedelere yardım merkezlerinden biri olarak kullanılmaya başlandı.

AMERİKAN ORDUSU DA KURTARMA ÇALIŞMALARINA KATILACAK
Filipin ordusu ile ortak tatbikatlar için Filipinler'de bulunan Amerikan ordusunun, Ketsana fırtınasının neden olduğu selden etkilenenleri kurtarma operasyonlarına katılacağı bildirildi.

Manila'daki Amerikan büyükelçisi Kristie Kenney, iki ülkenin ordusunun yapacağı uzun süreli ortak tatbikatların kurtarma operasyonlarına dönüştürüleceğini ifade etti.

Filipinler'deki makamlar, pazartesi günü uluslararası yardım talebinde bulunmuştu.

[NTV]

1 yorum:

Adsız dedi ki...

http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=209319

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...