30.09.2009

Pasifik'i Deprem ve Tsunami Vurdu, Ölü Sayısı 113'e Yükseldi

Güney Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Amerikan Samoası açıklarında meydana gelen 8,3 şiddetindeki deprem ve onu izleyen tsunami şu ana dek 113 kişinin ölümüne yol açtı.

Güney Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Amerikan Samoası açıklarında meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki şiddetli depremin yol açtığı tsunami, 113 kişinin ölümüne neden oldu.

Batı Samoa'ya bağlı Apia'da ve Amerikan Samoası'na bağlı Pago Pago'yu yaklaşık 1.5 metrelik dalgalar vurdu.

Yetkililere göre 65 bin nüfuslu adada şu ana kadar 90 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Ölü sayısının daha da artmasından korkuluyor.

Amerikan Samoası'nın güneybatısında meydana gelen ve 33 kilometre derinlikte oluşan depremin büyüklüğü önce 7,9 olarak açıklanmıştı. Ardından pasifik tsunami merkezi depremin büyüklüğünü 8,3'e yükseltmişti.

Batı Samoa'nın bazı yerlileri, Radio New Zeland'a yaptıkları açıklamada, büyük bir sarsıntı hissettiklerini ve yetkililerin yüksek yerlere çıkmaları tavsiyesinde bulunduklarını söylediler.

Amerikan Samoası'ndan bir yetkili de, Fox televizyonuna, sarsıntıyı 5 dakika boyunca hissettiği açıklamasını yaptı.

ABD toprağı Amerikan Samoası'nın Valisi Togiola Tulafono, bölge açıklarında denizin altında meydana gelen deprem nedeniyle 50 kişinin de yaralandığını söyledi.

Okyanuslarla ilgili bir konferans için Hawaii'de bulunan Tulafono, Amerikan Samoası'nın en büyük adası olan Tutuila'nın güneyinin harabe haline geldiğini belirterek, yol ve köprülerin zarar görmesi nedeniyle ulaşılmakta güçlük çekilen adanın batısından bilgi alındığında ölü sayısının daha da artabileceğini ifade etti.

[NTV]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...