30.09.2009

Endonezya'da ölü sayısı 1000'i aşabilir

Sumatra Adası yakınlarında meydana gelen depremde yüzlerce ev yıkıldı. İlk belirlemelere göre 75 kişi ölürken, sayının bini aşabileceğini açıklandı. Yine binlerce kişi enkaz altında.

Endonezya'nın Sumatra adasındaki Padang kenti açıklarında meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde yüzlerce binanın yıkıldığı, binlerce kişinin ise enkaz altında olduğu belirtildi.

Denizin 85 kilometre altında meydana gelen depremde, ilk belirlemelere göre 75 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre binlerce kişi de enkaz altında.

Endonezya Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi Başkanı Rüstem Pakaya, deprem felaketinin ardından ölü sayısının 1000'i aşabileceğini söyledi.

Pakaya, yaralıların tedavisinde destek sağlamak üzere deprem bölgesinde bir hastane kurulacağını ve sağlık ekiplerinin komşu şehirlerden, bölgeye doğru hareket ettiğini söyledi.
Haberin devamı ↓reklam

Depremin tetiklediği heyelan sebebiyle, deprem merkezine kara yolu ile ulaşım kesildi. Elektrik ve iletişim ağı da çökmüş durumda.

Görgü tanıkları da depremde aralarında otellerin de bulunduğu birçok binanın yıkıldığını, bazı binalarda yangınların çıktığını, köprülerin tahrip olduğunu, muhtemelen su borularının patlaması yüzünden caddelerin sular altında kaldığını söylediler.

TSUNAMİ ALARMI KALDIRILDI

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi ile Japonya Meteoroloji Kurumu, Endonezya, Malezya, Hindistan ve Tayland için önce tsunami alarmı verdi. Ancak bu alarm daha sonra kaldırıldı.

Depremin geniş bir alanda hissedildiği, komşu Singapur'da da yüksek binaların tahliye edildiği bildirildi.

DÜNYANIN EN AKTİF FAY HATLARINDAN BİRİ
Batı Sumatra vilayetinin başkenti olan Padang, dünyanın en aktif fay hatlarından biri üzerinde bulunuyor.

Jeologlar öteden beri, 900 bin nüfusu bulunan Padang'ın günün birinde büyük bir depremle yıkılabileceğini söylüyor.

2004'TEKİ DEPREM İLE AYNI FAY HATTINDA

2004'te Endonezya'nın Aceh eyaleti açıklarında meydana gelen şiddetli deprem ve ardından meydana gelen tsunamide, çoğu Endonezya'da olmak üzere 232 bin kişi ölmüştü.

Filipinler, Vietnam ve Kamboçya ise Ketsana kasırgasının etkisi altında. Kasırga ve meydana gelen seller nedeniyle 331 kişi hayatını kaybetti.

[NTV]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...