25.06.2008

Sıcaklar Akdeniz ve Ege'yi kavurdu!

Alanya'da termometre 53 dereceyi gösterirken, kavurucu sıcaklıklar Kemer'de 50, Kuşadası ve Didim'de 41, Antalya’da ise 40 dereceye ulaştı. Ancak, Meteoroloji yetkilileri uyardı: Sokaklarda yer alan dijital sıcaklık göstergelerine inanmayın!

Türkiye'yi yarından itibaren etkisi altına alacağı belirtilen çöl sıcakları Alanya'yı kavurmaya başladı. Alanya Belediyesi'nin ilçe merkezinde bulunan reklam panosundaki termometre, öğle saatlerine doğru 53 dereceyi gösterdi. Sıcakla başa çıkmak için turistler sahillere akın edince kumsalda oturacak yer kalmadı. Pek çok kişi denizden hiç çıkmadan serinlemeye çalıştı. Günübirlik turlara katılarak ilçeye gelen turistler de sıcaktan korunmak için olabildiğince az giyinmeyi tercih etti, erkek turistler tişörtlerini çıkartıp gezdi. Hava sıcaklığının en dayanılmaz hale geldiği öğle saatlerinde ise ilçede hayat durdu.

Antalya’da 40 derece
Antalya’da hava sıcaklığı gölgede 40 dereceye ulaştı. Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Antalya’da hava sıcaklığının gölgede 40 derece, deniz sıcaklığının 24 derece, nispi nem oranının ise yüzde 14 düzeyinde olduğunu bildirdiler.

Yetkililer, sokaklarda yer alan dijital sıcaklık göstergelerinin sürekli güneş aldığından doğru dereceleri göstermediğini belirterek, sıcaklığın gölgede ölçülmesinin doğru olduğunu kaydettiler. Güneşe karşı olan sıcaklık göstergelerindeki bilgilerin afaki olduğuna da işaret eden yetkililer, bu bilgilere itibar edilmemesini istediler.

Sıcak hava dolayısıyla vatandaşlar ise denize ve havuzlara girerek, serinlemeye çalıştı.

Kemer'de 50 derece
Aşırı sıcaklar ve nem Antalya’da etkili olurken, Kemer bugün 50 dereceyi gördü. Kemer Belediyesi tarafından yapılan, yeşil bitki örtüsü ve oturma alanlarıyla cazibe merkezi haline gelen Olbia Parkı'nda yer alan termometre, 50 dereceyi gösterdi.

Özellikle öğlen saatlerinde yerli yabancı çok sayıda turist denizi tercih etti, sokaklar boşaldı. Termometrede 50 rakamını gören turistler, önünde fotoğraf çektirdi.

Ege’de "çöl sıcağı" alarmı
Afrika’dan gelen çöl sıcaklarının etkisi altına giren Ege Bölgesi’nde de sıcaklıkların yarın maksimum değerlere çıkacağı, İzmir’de beklenen en yüksek sıcaklığın gölgede 39 dereceyi bulacağı bildirildi.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ege Bölgesi, Basra alçak basıncının etkisi altına girdi. Bugün gölgede 36 dereceyi bulan İzmir’deki hava sıcaklığının yarın 39 derece olarak kaydedilmesi bekleniyor. Yarın maksimum değerlere ulaşacak ısının Aydın’da 42, Manisa’da 41, Denizli’de 40, Uşak’ta 34, Afyonkarahisar’da 33, Kütahya’da ise 34 olacağı tahmin ediliyor.

Yetkililer, Haziran ayı uzun yıllar ortalamasına göre İzmir’de 31 derece olan sıcaklığın 7-8 derece üzerinde seyrettiğini, yarından sonra 1-2 derecelik düşüşler görülebileceğini, ancak etkili olmayacağını belirttiler. Nem oranının yüzde 25’e ulaştığı kentte, deniz suyu sıcaklığı da 25 derece olarak kaydedildi.

Kuşadası ve Didim kavruluyor
Aydın'ın Kuşadası ve Didim ilçelerinde, hava sıcaklığı gölgede 41 dereceye ulaşınca, yerli ve yabancı tatilciler plajlara akın etti. Su parkları, piknik alanları doldu taştı.

Kuşadası'nın ünlü Kadınlar Denizi plajını dolduranlar gün boyu sudan çıkmamaya çalıştı. Denizde top oynayan, spor yapan, şakalaşanlar kızgın kumlara çıktıklarında, kısa sürede çareyi denize geri dönmekte buldu. Didim'in ünlü Altınkum Plajı'nda da aynı görüntüler oluştu. Plajı dolduran binlerce yerli ve yabancı tatilci, aşırı sıcaklar nedeniyle zamanlarının büyük bölümünü denizde geçirdi.

Sıcakların bastırması en çok su parkı işletmecilerini sevindirdi. Denizi sevmeyen, havuz ve kaydıraklarda keyifli dakikalar geçirerek serinlemek isteyenlerin adresi su parkları oldu. Kuşadası ve Didim'deki dört su parkı sezonun bugüne kadarki en kalabalık gününü yaşadı. Su parkı işletmecileri müşterilerin istekleri doğrultusunda aktivitelerini çeşitlendirdi. Kaydıraklar, dalga havuzları, yağmur dansı derken, şimdi de sıcakta terleyerek kilo vermek isteyenler için aerobik yapılmaya başlandı. (dha/anka)

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...