17.06.2008

70 KİLOMETRELİK FAYDA ENERJİ BİRİKİMİ VAR

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Düzenlenen Marmara Denizi Çalıştayı'nın Açılışında Konuşan İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Çağatay, "1999 Depreminin Ardından Bölgedeki Faydan Gaz Çıkışı Devam Ediyor. Bu Durum, Bölgedeki Gerginliği Azaltıyor.

stanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen Marmara Denizi Çalıştayı’nın açılışında konuşan İTÜ Maden Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Namık Çağatay, "1999 depreminin ardından bölgedeki faydan gaz çıkışı devam ediyor. Bu durum, bölgedeki gerginliği azaltıyor. Fakat Orta Marmara’da (Silivri’den Adalar’ın güneybatısına kadar) 70 km’lik bölüm boyunca gaz ve akışkan çıkışı olmadığını gözlemledik. Bu da demektir ki sözü edilen bölgede bir sıkışma ve bir enerji birikimi var" diye konuştu.

Prof. Çağatay, bu bölgedeki hareketsizliğin enerji birikimi ve depreme yol açabileceğini vurgulayarak, bölgenin araştırılması için denizaltı gözlem istasyonu kurulması gerektiğini söyledi. İTÜ’nün Ayazağa Yerleşkesi’nde dün başlayan çalıştayın açılışı öncesinde yabancı bilim adamları Pier Henry, Louis Geli ve Lucas Casperli ile birlikte basın toplantısı düzenleyen İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Naci Görür ise geçen yıl Marmara fayına Nautil denizaltısı ile daldıklarını ve faya çeşitli ölçüm cihazları yerleştirdiklerini hatırlattı. Prof. Dr. Naci Görür, "Bu cihazların aldıkları verilerin değerlendirilmesi için bir yıllık süreye ihtiyaç vardı. Şimdi bu verileri değerlendirmeye alacağız. Yaptığımız incelemeler sonucunda Marmara Denizi’nde 13-15 kilometre derinlikten akışkan sıvıların çıktığını gördük. Bu da bize fay üzerine daha fazla araştırma yapmamız gerektiğini söylüyor" dedi.

[
Haberler.Com]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...