10.06.2008

Gazprom: Petrol fiyatları 2009’da 250 $’a çıkacak!

"Kapitalizmin oligarşik efendileri, dünya para piyasasının tanrıları yeni ve büyük bir krizin peşinde anlaşılan.. 1907 ve 1929 Büyük Bunalım krizlerinden önce de petrol fiyatları yükselmiş, buna bağlı olarak öncesinde ekonomi de para arzı yükseltilmişti.. Aşağılık sistemin şeytanları yine kasalarını insanların acılarıyla doldurmak istiyorlar.. Buna karşı durun! Kapitalizmi Öldürün! O Sizi Öldürmeden.. (Kemal Mete)"

81.7 milyar dolar cirosuyla dünyanın en büyük doğalgaz şirketi Rus Gazprom’dan kötü haber. Rus enerji devi Gazprom’un petrol fiyatlarıyla ilgili öngörüsü, İran ve Goldman Sachs’ın 200 dolarlık tahmininden çok daha vahim çıktı. Gazprom Başkanı Alexey Miller, Fransa’daki temasları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hampetrolün bir varilinin yakın bir gelecekte 250 dolara kadar yükseleceğini tahmin ediyoruz” dedi. Miller, petrol fiyatlarının spekülasyonla artmadığını, kaynakların hızlı tüketildiğini savundu. Gazprom yetkilileri, Miller’ın yakın gelecekten “2009” yılını kastettiğini açıkladı. Yetkililer ayrıca gaz fiyatlarının da petrol fiyatları oranında artacağını tahmin ettiğini kaydetti.

[Vatan]

BBC Basın Özetleri :
Gazetelerin çoğu bugün, dünyanın en büyük enerji şirketi Gazprom'un uyarısını ilk sayfalarından duyuruyorlar.. Haber Independent'da da manşette.

"Petrol fiyatı iki misline çıkacak. Dünyanın en büyük petrol şirketi, Rus Gazprom'un yönetim kurulu başkanı Aleksey Miller petrolün varil başına fiyatının yakın bir gelecekte, örneğin önümüzdeki yıl 250 dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

"Miller'in tahmini varil başına artışın en fazla 150 ila 200 dolar arasına tırmanacağını öngören en kötümser piyasa tahminlerinin bile çok üzerinde. Ve sağlam gerekçeler göstermiş değil.

"Ama yine de ekonominin tüm alanlarını alt üst eden akaryakıt fiyatlarının, giderek büyüyen öfkeli gösteriler ve tepkilere dönüştüğü Avrupa'da bu uyarı hemen yankı uyandırdı."

Independent, ham petrolün varil başına fiyatı gerçekten Gazprom yöneticisinin öngördüğü düzeylere yükselirse, neler olabileceğini de hatırlatıyor.

"Şimdiden sıkışmaya başlayan bir çok hava yolu şirketi iflas eder. Artan uçak fiyatları hem turizm sektörünü hem de diğer sektörleri etkiler.

"Ham petrolün varil başına fiyatı 250 dolar olursa İngiltere'de benzinin litresi de 2 sterline çıkar ve bu bir çok şirketi iflasa sürükler. Evlerin ve işyerlerinin ısınma masrafları iyice artar, enerji tasarrufu ve nükleer enerji tartışmalarını yeniden gündeme getirir.

"Gübre ve taşıma giderleri yükseleceğinden gıda maddeleri fiyatları çok daha fahiş düzeylere yükselir. "

Independent'ın ekonomi yazarı Sean O'Grady, petrol fiyatlarının 2004 yılından bu yana dörde katlandığını hatırlatarak, bir yıl içinde bir daha ikiye katlanırsa bunun sonuçlarının ağır olacağını kabul ediyor ama uzun vadede iyimser.

"Küresel ekonomi buna da uyum sağlar ve sağlayacaktır da" diyor ve sürdürüyor:

"Araba firmaları daha ekonomik otomobiller yapacak, enerji tasarrufu yolları bulunacak, akaryakıtın yerini alacak sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji türleri, ikinci, üçüncü ve dördüncü nesil biyoyakıtlar geliştirilecek. Petrol krizinin çözümü tıpkı iklim değişikliğiyle mücadelenin çözümü gibi, teknolojik ilerlemede yatıyor."

[BBC Turkish]

Gazprom ‘petrol 250 dolar olur’ dedi

Avrupa’nın gaz ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Rus Gazprom şirketi bir varil petrolün 2009’da 250 dolara kadar yükselebileceğini açıkladı.

Rus haber ajansları, Gazprom Başkanı Aleksiy Miller’ın Fransa’daki temasları sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ham petrolün bir varilinin yakın bir gelecekte 250 dolara kadar yükseleceğini tahmin ediyoruz” dedi. Rus yetkililer, Miller’ın yakın gelecekten “2009” yılını kastettiğini açıkladılar...

[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...