16.06.2008

20 uzman uyardı: 'Cep'ten uzak durun

Farklı ülkelerden 20 kanser uzmanı ilan verdi: Cep telefonuyla mümkün olduğu kadar az konuşun. Mesaj çekmeyi tercih edin. Gerekmediği müddetçe vücuttan en az bir metre uzakta tutun

PARİS - Cep telefonunun tehlikelerine dikkati çekmek amacıyla bir araya gelen farklı ülkelerden 20 kanser uzmanı, Fransız Journal du Dimanche gazetesine verdikleri ilanda uyarılarda bulundu. ‘Guerir’ (İyileşmek) adlı kitabıyla tanınan, Pittsburgh Üniversitesi Psikiyatri Profesörü David Servan-Schreiber tarafından düzenlenen çağrıya katılan uzmanlar uyarılarında, 12 yaşından küçük çocukların acil durumlar dışında cep telefonu kullanmasına izin vermemek, konuşurken hoparlör ya da kulaklıktan yararlanmak, cep telefonunun vücuttan en az bir metre uzak tutmak ve mümkün olduğu ölçüde, hatta çalışırken bile cep telefonunu üzerinde taşımaktan kaçınmak gerektiğini vurguladılar.

Uzmanlar, cep telefonuyla çok yakın ve uzun süre temas gerektirmediği için daha ziyade kısa mesaj yoluyla iletişim kurulmasını da önerdi. Gazeteye göre uzmanlar, cep telefonunun zararına ilişkin resmi kanıt olmadığı, ancak cep telefonuna uzun süre maruz kalma durumunda, bazı kanserlerin oluşumuna zemin hazırlama riski bulunduğu konusunda uzlaşıyor. Kanser uzmanı Thierry Bouillet, “Bugün, 50 yıl önce asbest ve tütün için oluşan durumun aynısıyla karşı karşıyayız. Ya hiçbir şey yapmayacağız ve riski kabul edeceğiz ya da endişe verici bazı bilimsel kanıtları kabulleneceğiz” dedi. (aa)

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...