14.04.2008

Tarım Bakanı: Birkaç gün pirinç almayın

Pirinçte spekülatif artış olduğuna dikkat çeken Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Elimizde pirinç ve çeltik var. Tüketicileri biraz daha dikkatli olmaya çağırıyoruz; gerekirse birkaç gün pirinç almasınlar” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Atçılığın Dünya Ekonomisindeki Yeri” konulu seminerin kokteyline katılan Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’de pirinç fiyatlarındaki artışa ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Neticede burası serbest piyasa ekonomisinin uygulandığı bir yer” diyen Bakan Eker, bu durumun spekülasyondan kaynaklandığı söyledi.

“Bu fiyatların düşmesini bekliyor musunuz?” sorusuna Eker, şöyle cevap verdi: “Tabii ki biz bu konuda zaten tedbirleri aldık. Şu anda bizi hasada yetiştirecek kadar elimizde, piyasada pirinç ve çeltik var. Bir miktar eksiğimizle ilgili olarak ithalat bağlantımız var. Onlar da bu ay ve önümüzdeki ay içerisinde verilecek. bir sorun yok. Gerçek bir sorun değil, Dünyada buğday fiyatı 2,5 kat arttı, pirinçte de öyle. Ancak dünyadaki artış bizdeki artışla aynı değil. Bizde geçen Temmuz ayından şimdiye kadar buğdaydaki artış yüzde 50, pirinçteki artış spekülatif bir artış, elimizde, piyasada pirinç ve çeltik var.”

Bakan Eker, geçen hafta ellerindeki 31 bin ton çeltiği 77 firmaya sattıklarını, ancak 4 firma yazıldığını bunun doğru olmadığını söyledi.

Eker, ellerinde vatandaşa ait, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) depolarında, silolarında geçen yıldan beri emanete alınmış 30 bin tonun üzerinde stok bulunduğunu da ifade etti.

Bakan Eker, “Türkiye’nin aylık pirinç tüketimi 50 bin ton civarında. Yeni hasat Ağustos sonunda başlıyor. 4 aylık ihtiyaç var. Bu da 200 bin tonluk bir tüketim demek. Şu an elimizde hazır, en az 120 bin ton pirinç var. Kalanı için bağlantılar yapılmış. Şu an herhangi bir sorun yok, olmayacak” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 2002 yılı dahil olmak üzere, bu tarih öncesinde en fazla 360 bin ton çeltik üretebildiğini belirten Eker, şu bilgileri verdi: “Bu yıl 650 bin ton çeltik ürettik. Türkiye son 4 yılda çeltik üretimini yüzde 90’lar oranında arttırdı. Şu an 400 bin ton pirinç karşılığı çeltik üretiyoruz. Türkiye’nin yıllık tüketimi 500-550 bin ton civarında.’ Piyasada yeterince pirinç bulunduğunu, bağlantılarının olduğunu vurgulayan Eker, “Bazıları biraz daha fazla kar elde etmek istiyor. Vatandaşları, tüketicileri buna karşı uyanık olmaya, biraz daha dikkatli olmaya çağırıyorum; gerekirse birkaç gün pirinç almasınlar” dedi.
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...