24.04.2008

Kuzey Buz Denizi sanılandan daha çabuk eriyor

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Kuzey Buz Denizi’nde buzulların öngörüldüğünden çok daha hızlı eridiği ve “geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaşıldığı” uyarısında bulundu.

WWF, Eylül 2007’de 2,9 milyon metreküp buz hacmine sahip olduğu tahmin edilen Grönland’da ve 4,4 milyon metreküp buz hacmine sahip olduğu sanılan Kuzey Buz Denizi’nde şimdiye dek en düşük seviyelerin gözlendiğini belirtti.

Vakfın raporunda, Kuzey Buz Denizi’ndeki yeni değişimlerin kutuplardaki buzul hareketini takip eden ACIA adlı uluslararası kuruluşun 2005’te ve hükümetlerarası İklim Uzmanları Grubu’nun (GIEC) 2007’de yayımladığı raporlarda belirtilenden çok hızlı meydana geldiği kaydedildi.

Erimenin bu bölgelerde “geri dönüşü olmayan bir noktaya” yaklaşıldığını gösterdiği uyarısında bulunan WWF’nin raporunda, Kuzey Buz Denizi’ndeki yeni değişimlere ilişkin bilimsel araştırmalar ayrıntılı incelendiğinde küresel ısınmanın etkisinin sanılandan fazla olduğunun görüldüğü vurgulandı.

Kutup ayılarının 3’te 2’sinin soylarının tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna da dikkat çeken araştırmacılar, daha önce yapılan araştırmaların Kutup ayılarının neslinin 2050’ye doğru tükeneceğini gösterdiğini ancak yeni bulguların bazı bölgelerde bu hayvanların neslinin daha çabuk tükenebileceğini gösterdiğini belirttiler.

Öte yandan Ulusal Okyanus ve Atmosfer idaresi (NOAA), sera etkisine neden olan gazların başında gelen karbondioksit birikiminin arttığı uyarısında bulundu.

Atmosferdeki karbondioksit birikiminin 2006’ya göre yüzde 0,6 yani 19 milyar ton arttığına dikkat çekildi.
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...