16.04.2008

13 yaşındaki liseli NASA’nın hatasını buldu!! (Apophis Göktaşı)

Not : NTV'de göktaşı isminde hata yapmış :) Aphosis değil, Apophis olacak K.M.

NASA : http://neo.jpl.nasa.gov/apophis/

13 yaşındaki bir Alman genci, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), dünyaya bir asteroidin çarpması ihtimaline ilişkin hesabını düzeltti, NASA da hatasını kabul etti.

Yerel bir Alman gazetesinin haberine göre, lise öğrencisi Nico Marquardt, Potsdam kentindeki astrofizik enstitüsünün teleskop gözlemlerinden yararlanarak, “Aphosis” [Apophis] adı verilen göktaşının dünyaya çarpma ihtimalinin 450’de 1 olduğunu hesapladı. Bu çarpışmaya 450 binde 1 ihtimal vermiş olan NASA yetkilileri de genç dahinin haklı olduğunu Avrupa Uzay Ajansı aracılığıyla bildirdi.

NASA da Nico da, çarpışma halinde 320 metre çapında ve 200 milyar ton ağırlığında bir iridyum-demir topunun Atlas Okyanusu’na düşeceğini düşünüyor.

Senaryo gerçekleşirse, çarpmanın etkisiyle meydana gelecek dev dalgalar kıyıları silip süpürecek, ayrıca atmosfere dağılan büyük miktardaki toz zerrecikleri de güneş ışınlarının bir kısmının yeryüzüne ulaşmasını bir süre engelleyecek.

Nico’nun, NASA’nın hesap hatasını, bir yarışma kapsamında yaptığı “Ölümcül Aphosis Asteroidi” adlı çalışması sırasında bulduğu belirtildi.

“Aphosis”, [Apophis] yörüngesinde değişiklik olmazsa 13 Nisan 2029’da dünyanın yakınlarından geçecek.

Yörüngede herhangi bir sebeple meydana gelebilecek sapma, çarpışmayı kaçınılmaz hale getirebilecek.
[NTVMSNBC]
MSNBC Haberi

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...