14.04.2008

Dünya Bankası’ndan gıda alarmı

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, gıda fiyatlarının hızla artması karşısında derhal harekete geçilmesini istedi.

Robert Zoellick zengin ülkelerin çabuk hareket ederek Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı’na, 500 milyon dolar aktarmaları gerektiğini söyledi. Zoellick, bu noktada “Yeni Düzen” benzeri bir plan uygulanması çağrısı yaptı.

“Yeni Düzen”, Amerika Birleşik Devletleri’nin eski başkanlarından Franklin Roosevelt’in, ülkesini 1929 yılında patlak veren büyük ekonomik krizden kurtarma amacıyla aldığı bir dizi önlemi içeren reform paketinin adı.

100 MİLYON KİŞİYİ YOKSULLUĞA İTEBİLİR
Robert Zoellick son açıklamasında artan gıda fiyatlarının yoksul ülkelerde 100 milyon kişiyi daha yoksulluğa itebileceği uyarısında bulundu.

Robert Zoellick, Dünya Gıda Programı’nın, açlığa azaltmaya yönelik çalışmaları için yarım milyar dolara daha ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.

Zoellick ayrıca önerdiği “Yeni Düzen” kapsamında önümüzdeki yıla kadar Afrikalı çiftçilere verilecek kredi miktarının da iki katına çıkarılmasını istedi.

FİYATLAR İKİ KATINA ÇIKTI
Dünyada geçtiğimiz yıl içinde buğday ve pirinç fiyatları iki katına çıkmıştı.Uzmanlar bu durumun birçok ülkede sosyal ve siyasi çalkantıları da beraberinde getirebileceği uyarısı yapmışlardı. Son dönemde Haiti, Filipinler ve Mısır’da bu yönde gelişmeler görülmüştü.

Dünya Bankası’nın bazı ülkelerin maliye ve kalkınma bakanlarından oluşan Kalkınma Komitesi ise Robert Zoellick’in “Yeni Düzen” çağrısını memnuniyetle karşıladı.

IMF DE UYARMIŞTI
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da daha önce dünyada yüz binlerce kişinin açlık riskiyle yüz yüze olduğunu söylemişti.
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...