16.04.2008

Petrol fiyatları 115 doları aştı!

Petrolde yükseliş hız kesmiyor. ABD ham petrolü bu sabah 115.21, Brent petrolü ise 112.83 dolar ile tarihi zirveye çıktı.

Doların uluslararası piyasalarda değer kaybetmesiyle petrol fiyatları rekorlar kırmaya devam ediyor. ABD ham petrolü 115.21, Brent petrolü ise 112.83 dolarla tarihin en yüksek düzeyine tırmandı. Yılbaşından bu yana yüzde 19 artan petrolün varil fiyatı ortalama 100 dolardan işlem görüyor.

Fiyatların yükselmesinde, arza yönelik kaygılar da rol oynuyor. Meksika, kötü hava koşulları nedeniyle ihracatının yüzde 80’ini gerçekleştirdiği Meksika Körfezi’ndeki üç ihracat limanını pazartesi gününden bu yana kapalı tutuyor.

Diğer yandan, ABD’de bu hafta açıklanacak haftalık petrol stokları verilerinin bir kez daha düşüşe işaret edeceği beklentisi fiyatlarda yukarı yönlü baskı yaratıyor.

ABD’de yaz aylarının gelmesiyle benzine olan talebin artacak olması ve doların değerinin düşük olmasının yatırımcıları mal alımına yöneltmesi de petrol fiyatlarını artıran diğer nedenler olarak gösteriliyor.

İNGİLTERE VE ABD’YE GÖRE OPEC SORUMLU

İngiltere ve ABD, küresel ekonominin yavaşlamasında önemli role sahip yüksek petrol fiyatlarından Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nü (OPEC) sorumlu tutuyor. Başbakanı Gordon Brown ve ABD Başkanı George Bush, petrol fiyatlarının düşmesine yardımcı olması için OPEC ülkelerine vanaları açması baskısı yapıyorlar.
Brown, Sky televizyonuna verdiği demeçte, “Biz yeteri kadar petrol üretmiyoruz ve petrol fiyatının gerilemesi için OPEC ve diğerlerini ikna etmek amacıyla birlikte hareket edebiliriz” dedi.

Bush ile görüşmek için yarın ABD’ye gidecek Brown, petrol fiyatlarının düşmesi için ortak plan geliştirmeyi istediğini de söyledi. da sık sık OPEC’e daha fazla petrol üretmesi çağrısında bulunuyor.

OPEC: PETROL ARZI YETERLİ

İngiltere ve ABD’nin tepkisine karşın OPEC, petrol arzının yeterli olduğunu bildirdi. OPEC’in aylık petrol piyasası raporunda, OPEC’in mevcut durumda günlük 32 milyon varilden fazla olan üretiminin talebi karşılamak ve stoklara katkıda bulunmak için yeterli olacağı ifade edildi.

Raporda, ABD ekonomisinin yavaşlayacağına ilişkin kaygıların artması ve yüksek benzin fiyatları yüzünden ikinci çeyrekte petrole olan talebin düşeceği belirtildi.
OPEC’e göre, petrol fiyatlarının yükselmesinde petrol arzının yeterli olmaması değil, doların değerinin düşük olması, spekülatif ticaret ve siyasi gerginlikler etkili oluyor.
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...