16.04.2008

Deniz suyu seviyesi 2100’de 1.5 m. yükselecek!


İngiliz araştırmacılar, bu yüzyılın sonunda deniz suyu seviyesinin tahmin edilenden 3 kat daha fazla yükseleceğini ve deniz seviyesinin 1.5 metre artacağını açıkladı.

İngiltere’deki Proudman Oşinografi Laboratuvarı’nın yaptığı bir araştırmaya göre, buzulların erimesi, buz tabakalarının ortadan kalkması ve deniz suyunun ısınması, bu yüzyılın sonunda deniz suyu seviyesinin 1 buçuk metre yükselmesine neden olacak.

ÖNGÖRÜLENDEN 3 KAT DAHA FAZLA YÜKSELME
Viyana’daki Avrupa Yerbilimleri Birliği konferansında sunulan araştırma, deniz suyu seviyelerinde, BM Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin geçen yılki araştırmasında yer alandan üç kat daha fazla yükselmeyi öngörüyor.

Araştırmacı Svetlana Jevrejeva, geçmiş 2 bin yılda deniz suyu seviyelerinin istikrarlı olduğunu belirtirken, gelecek yüzyılda deniz suyu seviyelerindeki yükselmenin 80 santimetre ile 1 buçuk metre arasında olacağını ve bunun milyonlarca insanı yer yerlerinden edeceğini kaydetti.

HIZLI YÜKSELİŞ NEDENİ BUZULLARDAKİ ERİME
Jevrejeva, deniz suyu seviyelerindeki artışın 18’inci yüzyılda 2 santimetre, 19’uncu yüzyılda 6 santimetre ve geçen yüzyılda da 19 santimetre olduğunu ifade ederek, 20’nci yüzyılda bu hızlı yükselişe, buz tabakalarının erimesinin yol açtığını bildirdi.

72 MİLYON ÇİNLİ YERLERİNDEN OLACAK
Svetlana Jevrejeva, deniz suyu seviyesinin 1 metre yükselmesi halinde 72 milyon Çinli’nin ve Vietnam nüfusunun yüzde 10’unun yerlerinden olacağını sözlerine ekledi.

BM Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli, deniz suyu seviyesinde 18 ila 59 santimetrelik bir artış öngörmüştü. Araştırmacılar, Panel’in araştırmasında, buz tabakalarının, erimeyle birlikte daha hızlı hareket etmesi, bunun yok olmalarını belirgin şekilde hızlandırması gibi etkenleri göz önünde bulundurmadığını savunuyor.
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...