28.01.2008

Uzmanlar : "Yapay Yaşam Yarattık"

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir grup bilimadamı, bir bakterinin DNA'sını laboratuvar ortamında çeşitli kimyasallarla yeniden üreterek yapay yaşam oluşturma konusunda önemli bir adım attıklarını açıkladı.

Araştırmayı eleştirenler konuyla ilgili etik ya da yasal bir kurallar bütünü olmadan yeni yapay yaşam formları üretmenin tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor.

Ancak araştırmayı gerçekleştiren bilimadamları, bu çalışmayla üretilecek sentetik organizmaların küresel ısınmaya yol açan fosil yakıtlara alternatif oluşturulabileceği ve karbondioksit özümsemek üzere tasarlandıkları takdirde küresel ısınmaya çare olabileceklerini belirterek buluşlarını savunuyor.

Science dergisinde yayınlanan araştırmaya katılan 17 bilimadamı, Mycoplasma Genitalium adlı bakterinin DNA'sın çeşitli kimyasal enzimler kullanarak yeniden üretti.

Bilimadamları, bir sonraki aşamada çeşitli amaçlar için tasarlanan DNA'ları bakteri hücrelerine yerleştirip, bu doğrultuda büyüyüp çoğalmalarını sağlamayı umuyor.

Eleştiriler de en çok bu aşamaya yönelik olarak dile getiriliyor.

Bu yeni yaşam formlarının tam olarak nasıl davranacağının, diğer organizmalara ve çevreye etkisinin ne olacağının bilinemeyeceğine dikkat çekiliyor.

Çalışmayı gerçekleştiren ekibin lideri Craig Venter ise eleştirilerin temelsiz olduğunu savundu.

2001 yılında insan genomlarını ilk kez deşifre eden ekibe liderlik eden Venter, ekibinin yarattıkları tüm yeni yaşam formları üzerinde tam bir kontrole sahip olduğunu söyledi.

Ancak Venter bu teknolojinin, bilerek zarar vermek isteyen kişiler tarafından kullanılabileceğini de kabul etti.


[BBC Turkish]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...