4.01.2008

Altınlı araziye ‘yurt’ adına el kondu

İzmir’de köylülerin altın şirketine satmadığı araziler için Bakanlar Kurulu “yurt savunması için acil” gerekçesiyle kamulaştırma kararı aldı. Altın şirketinin işini kolaylaştıracak karar büyük tepki çekti.

Kanadalı Eldorado Gold’un Türkiye şirketi Tüprag Madencilik, altın aramak için Menderes’e bağlı Efemçukuru köyünü seçti. Köylülere arazilerini satmaları için teklif yapan şirket ‘hayır’ cevabı aldı.

Köylülerin satmadığı araziler için Bakanlar Kurulu 35 parseli acele kamulaştırdı. Karar, “yurt savunması için acil durumda” gibi ilginç bir gerekçeye dayanılarak alındı ve Resmi Gazete’de yayınlandı.

Bakanlar Kurulu’nun aldığı bu karar, İzmir’e içme suyu sağlayacak ve 300 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak Çamlı Barajı’nı besleyen su havzasındaki Efemçukuru’nda, altın arama çalışmalarına da olanak sağlıyor.

Efemçukuru köylüleri ile çevrecilere göre, bu bölgede işletilmesi planlanan altın madeni, başta su kaynakları olmak üzere çevreye büyük zarar verecek. İşletmenin yaratacağı ağır metaller, İzmir için çok büyük bir tehdit oluşturuyor.

Köylüler, Danıştay’a kararın iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Ayrıca, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği ÇED’in iptali ve işletme ruhsatının iptali davaları halen sürüyor.

Üzümcülük yaparak geçimlerini sağlayan Efemçukuru köylüleri de madene tepki gösteriyor. Yetiştirdikleri siyah üzümün Türkiye’de bir numara olduğunu söyleyen köylüler, siyanürle bölgenin kirletilmesine karşı olduklarını belirttiler.

CHP’Lİ ANADOL, BAŞBAKAN’A SORDU
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Yurt savunması ihtiyacına dönük hangi olağanüstü durum Efemçukuru’nda acil kamulaştırma kararı alınmasını gerektirmiştir?” diye sordu.

Anadol, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Bakanlar Kurulunun, İzmir’in Menderes ilçesi Efemçukuru köyü halkının, altın arama faaliyetinde bulunan şirkete satmadığı araziler için Kamulaştırma Kanununun 27. maddesi uyarınca kamulaştırılma kararı aldığını; söz konusu maddenin, “ancak yurt savunması ile özel kanunlarda öngörülen olağanüstü durumlarda kamulaştırmaya izin verdiği” belirtti.

“Yurt savunması ihtiyacına dönük hangi olağanüstü durum Efemçukuru’nda acil kamulaştırma kararı alınmasını gerektirmiştir?” diye soran Anadol, şöyle devam etti:

“Bakanlar Kurulu kararı yurt savunmasına yönelik olarak alınmadıysa, yurttaşların yabancı şirkete satmak istemediği arazilerinin kamulaştırılmasında hangi özel kanundaki olağanüstü durum gözönünde bulundurulmuştur?

Kamulaştırma Kanununun olağanüstü durumlar için öngördüğü 27. maddeye göre kamulaştırma yapılmasının gerekçeleri nedir? Bu girişim yargı sürecinin önünü kapamak için mi gerçekleştirilmiştir? Kanadalı bir şirket için acil kamulaştırma kararı alınmasında ne gibi kamu yararı bulunmaktadır?”

KARAR REFERANDUMA SUNULACAK MI?
Anadol, altın madenciliği faaliyetinin, yöre tarımı ile İzmir’e içme suyu sağlayan barajlarda kirlenmeye etkileri konusunda hangi bilimsel verilerin olduğunun açıklanmasını istedi.

Erdoğan’ın “Türkiye, referandum kültürüne alışmalıdır” dediğini anımsatan Anadol, “Bu görüşünüze paralel olarak kamulaştırma kararını referanduma götürerek, Efemçukuru halkının kararlarına göre Bakanlar Kurulu kararını yeniden gözden geçirmeyi düşünür müsünüz?” diye sordu.
[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...