21.01.2008

İsrail Gazze'de Elektrik Santralini Kapattı!!

Filistin lideri Mahmud Abbas, Gazze'deki tek elektrik santralinin kapatılmasının ardından Arap ülkeleri ve uluslararası topluma duruma müdahale etmeleri çağrısında bulundu.

Mahmud Abbas, Arap Birliği Dışişleri Bakanları'nın konuyla ilgili olarak acilen toplanmasını istedi. Ayrıca İsrail'e de sınırlamanın kaldırılması çağrısı yaptı.

Bir buçuk milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde elektrik kesintileri dördüncü gününe girmiş durumda.

Bölgedeki tek elektrik santralının, İsrail'in sınırı kapatması sonrası yaşanan yakıt sıkıntısı nedeniyle dün akşam kapatılması üzerine ise bölge bütünüyle karanlığa gömüldü.

İsrail ise santralın kapatılması sonrası bölgeye kendi şebekesinden elektrik nakli yapıldığını ve yakıt sevkinin sürdüğünü belirtiyor.

Filistinli liderlerin destek çağrısı ardından, Arap Birliği bugün Kahire'de daimi temsilciler düzeyinde konuyu ele alacak.

Ayrıca gelişmelere Mısır da müdahale etti. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e konuyla ilgili olarak telefon etti.

Mübarek bölgedeki sorunun aşılmaması halinde Gazze Şeridi'ni ülkesine bağlayan Refah Geçişi'nin açılması ihtimalini gündeme getirdi.

İsrail bu geçişin kapalı kalması gerektiğine inanıyor.

Hamas elindeki Gazze Şeridi'nde denetimi bulunmayan Filistin hükümeti de geçişin açılması önerisini desteklediğini belirtti.

Her yer karanlık

Gazze Şeridi'ndeki elektrik kesintisinden, binlerce insanın yanısıra hastaneler ve fabrikalar da etkileniyor.

Santralın üst düzey yetkililerinden Derar Ebu Sissi santrali kapatma kararlarının ardından, "Şu an en az 800 bin kişi karanlıkta. Bu felaket hastaneleri, klinikleri, su kuyularını, evleri, fabrikaları, herşeyi etkileyecek." demişti.

Gazze'de halkın kesinti nedeniyle mum, pil ve temel gıda maddeleri stoklamaya çalıştığı belirtildi.

Doktorların Gazze'deki hastanelerde sadece acil ameliyatlar yaptığı belirtildi.

Elektrik kesintileri, enerji talebinin zirve noktalarında olduğu kış aylarında gerçekleşiyor.

Birleşmiş Milletler, bölgeden yönelen roket saldırılarındaki artış nedeniyle sınırı kapatan İsrail'i, Gazze'de zaten zorlu koşullarda yaşayan Filistinliler'in durumunu daha da kötüleştireceği uyarısında bulunmuştu.

İsrail: Durum abartılıyor

Sınırın kapanması nedeniyle bölgede ilaç sıkıntısı da yaşandığı belirtiliyor.

BBC'ye konuşan Gazzeli Eczacı Mahir Ebu Halawa "Tüm bunlar hastaları, özellikle de ilaç bulamayan şeker hastalarını etkiliyor. Kanser ve çocuk ilaçları, özellikle de aşılar tamamen tükendi." dedi.

Gazze'nin elektrik ihtiyacının yüzde 60'ını gönderen İsrail ise Filistinliler'i durumu abartmakla suçladı.

İsrail Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şlomo Dror, elektrik santralinin çalışmasına yetecek kadar yakıt stoğu olduğunu savundu.

Dror "Santral kapanırsa bu yakıt sıkıntısından değil, bir kriz durumu izlenimi yaratmak istemelerinden kaynaklanacak." dedi.

İsrailli yetkililer Hamas'ı santralı sempati toplamak amacıyla kapatmakla suçladı.

İsrail, Gazze Şeridi'ne sınırlarını Perşembe günü kapatmış, taşıtlarda kullanılan benzin ve motorin sevkini sınırlamıştı. Ancak mutfaklarda kullanılan tüp ve fuel oil naklinin sürdüğü kaydediliyor.

İsrail karara gerekçe olarak bölgeden düzenlenen roket saldırılarını gösterdi.

İsrail'in geçen Salı günü benzer gerekçelerle düzenlediği bir operasyonda 18 Filistinli ölmüş, o zamandan bu yana İsrail'e bölgeden 200'den fazla roket atılmıştı.
[BBC Turkish]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...