21.01.2008

Ekonomi : Asya Çöktü, Piyasalar Diken Üstünde

Global piyasalarda dünkü sarsıntı bugün Asya'da devam ederken, İMKB'nin de güne sert bir düşüşle başlaması bekleniyor.

ABD'deki resesyon tedirginliğinin yine vurduğu Japonya'da bugün borsalar tepetaklak oldu. Japon Nikkei endeksi günü yüzde 5.7 düşüşle tamamlarken, son iki günlük düşüşü yüzde 9.3'e ulaştı ve böylece 1991'den bu yana en kötü dönemini yaşadı. Ayrıca Nikkei endeksi 11 Eylül saldırıları sonrası bugün en büyük bir günlük düşüşünü kaydettti.

Çin borsasında da kayıp yüzde 8'e ulaştı. Bank of China'nın büyük bir zarar açıklayacağı ve Çin hükümetinin bankaların mortgageden kaynaklanan zararlarını yazmalarını istemesi, piyasada iki gündür büyük bir satış baskısına neden oluyor.

Asya'daki bu olumsuz seyrin ve ABD vadeli işlemlerindeki keskin düşüşün Avrupa'ya da yansıması bekleniyor. Tedirginlikler tüm hızıyla devam ederken, ortalığın sakinleşmesi için öncelikle ABD piyasalarının bekleneceği belirtiliyor.

Dün yüzde 6.40 kayıpla 45 bin 544 puana inen İMKB'de satışların süreceği tahmin ediliyor. Eczacıbaşı Menkul Kıymetler Teknik Analiz Yöneticisi Sevim Şahin, Reuters'da yer alan açıklamasında, "Dün desteği kolaylıkla kırdık, 45,000 puanı da kıracağımızı ve belki 43,200'de duracağımızı düşünüyorum" dedi.

DOLAR YÜKSELİYOR

Öte yandan dolardaki hızlı hareket de devam ediyor. Bir haftada yüzde 7'ye yaklaşan bir kazançla dün 1.222nin üzerini gören ancak sonrasında 1.212li seviyelere gerileyen dolar bankalararası piyasada güne 1.2290/1.2340 YTL'den başladı, sonrasında 1.2370'e kadar tırmandı.

Raymond James başekonomisti Özgür Altuğ, piyasalarda yılın ilk yarısının zor geçeceğinin zaten belli olduğuna işaret ederek, "Piyasalar bu sorunlarla 3 ay daha uğraşmaya devam eder" diye konuştu.
Altuğ dolarda ise 1.27 seviyelerine yaklaştıkça satış gelme ihtimalinin yükseldiğini belirtti.

[Hürriyet]
[Piyasalarda büyük panik]
[Borsa Sert Düştü]
[Asya Borsalarında Kayıp Sürüyor]
[Borsalarda Sert Düşüş]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...