13.12.2007

2007’de doğal afetler yüzde 20 arttı

Dünyada doğal afetlerin sayısının son bir yılda yaklaşık yüzde 20 oranında arttığı ve bu yıl 500’ün üzerine çıkarak rekor sayıya ulaştığı bildirildi.

CENEVRE - Uluslararası Kızılhaç Federasyonu’nun yıllık afet raporuna göre, afet sayısındaki artış küresel ısınmanın sonuçlarına bağlanarak, geçen yıl 2004’e oranla yüzde 70 artışla 427 doğal afet saptandı.

1997-2006 arasındaki on yıllık dönemde meydana gelen afet sayısının, 1987-96 arasındaki bir önceki on yıllık döneme göre yüzde 60 arttığı, aynı dönemler arasında ölü sayısının 600 binden 1,2 milyona ulaşarak ikiye katlandığı, bu afetlerden etkilenen yıllık ortalama insan sayısının da 230 milyondan 270 milyona yükseldiği kaydedildi.

Genellikle ayrımcılığa uğradıkları belirtilen kadınlar, azınlıklar, yaşlılar ve engellilere de dikkat çekilen raporda, bu kesimlerin doğal afetler sırasında da cezalandırıldıkları vurgulandı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu Genel Sekreteri Markku Niskala, bu insanların gözden kaçtığını ve yardım göremediklerini, bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Raporu hazırlayanlardan Mohammed Mukhier, Asya’da Aralık 2004’te meydana gelen tsunami felaketinde ölen kadın sayısının erkek sayısından üç kat fazla olduğunu bildirdi ve bunun nedeninin kadınların felaket anında evde bulunmaları olduğuna dikkat çekti.

Raporda, Hindistan’daki Dalitler veya Sri Lanka’daki Tamiller gibi bazı azınlıkların, tsunami felaketinin ardından siyasi, etnik veya dini nedenlerle eşit miktarlarda yardım alamadıkları ifade edilerek, yaşlıların da hızlı hareket edememelerinden veya özellikle kentlerde yalnız bırakılmalarından dolayı felaketlerden daha fazla etkilendiklerine değinildi.

[NTVMSNBC]

1 yorum:

Adsız dedi ki...

küresel ısınma çok arttı.BİZİM BU DURUMA BİR ÇÖZÜM BULMAMIZ GEREKİYOR.LÜTFEN ARTIK YERLERE VE DENİZLERE ÇÖP ATMNAYIN BU SİZİN ALEHİNİZE İŞLEYECEKTİR! :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...