3.12.2007

BM İklim Değişikliği Konferansı başladı

Bir yıl süren yoğun iklim diplomasisi ve BM raporlarından sonra 10 bin delege bu konferansta, sera etkisi yapan gazların salımını azaltmak amacıyla 2009’a kadar geniş kapsamlı bir BM anlaşması için müzakerelerin başlatılmasına çalışacak.

BALİ - BM İklim Değişikliği Konferansı, Endonezya’nın Bali adasında başladı. Yaklaşık 190 ülke, Bali’deki konferansta, en çok fakirleri etkileyecek kuraklıkların, sıcak hava dalgalarının ve yükselen deniz seviyelerinin önüne geçmek amacıyla 2009’a kadar iklim değişikliğiyle mücadele için yeni bir küresel anlaşma sağlamaya çalışacak.

Endonezya Çevre Bakanı Rachmat Witoelar, 14 Aralık’a kadar sürecek konferansın açılışında delegelere hitaben yaptığı konuşmada, “Dünya çok yakından izliyor. İklim değişikliğinin ne olduğu belli ve hızı artıyor. İklim değişikliğinin en ağır etkileri fakir uluslar tarafından hissedilecek kadar aşikar” dedi.

Bir yıl süren yoğun iklim diplomasisi ve iklim değişikliğinin riskleriyle ilgili BM raporlarından sonra 10 bin delege bu konferansta, sera etkisi yapan gazların salımını azaltmak amacıyla 2009’a kadar geniş kapsamlı bir BM anlaşması için müzakerelerin başlatılmasına çalışacak.

Yeni bir anlaşma, 36 sanayileşmiş ülkeden 2008-2012’ye kadar sera etkisi yapan gaz emisyonlarını 1990 seviyelerinin, yüzde 5’in altına indirmesini isteyen Kyoto Protokolü’nün daha da genişletilmesi anlamına geliyor.

ABD Başkanı George Bush, ülkesinin ekonomisine zarar vereceğini söyleyerek 2001’de Kyoto Protokolü’nü imzalamayı reddetmişti. Ancak Bush, 2009’a kadar sağlanacak yeni bir küresel anlaşmaya katkıda bulunabileceklerini belirtmişti.

Dünyayı kirletenlerin başında gelen ve dünya nüfusunun üçte birini oluşturan Çin ve Hindistan, Kyoto tarafından belirlenen hedefleri kabul etmenin kendileri için adil olmayacağını savunuyor.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...