20.12.2007

'Olabilecek en büyük deprem'

İSTANBUL - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, bölgede 'aktif tali kırıklar' bulunduğunu ve bunların 4.7-5.7 büyüklüğünde depremler üretebileceğini açıkladı. Kandilli'nin açıklamasında şu bilgiler verildi:

"Bölge genel anlamda Anadolu blokunun iç deformasyon alanıdır. Bölgede aktif tali kırıklar mevcuttur ve bu kırıklar orta büyüklükte deprem üretebilirler. Bölgedeki deprem oluş düzeni, deprem dizileri şeklindedir. Deprem dizileri, bölgede bulunan aktif fayların uzunluklarına ve miktarına bağlı olarak büyüklüğü 4.7 ile 5.7 arasında depremler üretirler. Özellikle iki senedir bölgede devam eden deprem etkinliği bu şekilde yorumlanabilir. Bugün meydana gelen deprem, bu dizinin şu ana kadar olan en büyük depremi olup, bu depremi takiben bölgede özellikle 4.5 ile 4.7 büyüklüğüne varabilecek artçı depremler beklenmelidir."

Işıkara: Münferit bir deprem
Türk Kızılayı Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da, bölgenin büyük bir fay zonuyla hiçbir ilişkisi bulunmadığını söyledi. Ankara'nın güneydoğusunda sabit faylar olduğunu ve herhangi bir tetikeme durumunun söz konusu olamayacağını söyleyen Işıkara, "O, oraya münferit bir depremdi. Bitmiştir. Artçı şoklar, belli bir süre devam eder. En büyüğü de ana şoktan 1 derece aşağısı, yani 4.7 civarında bir deprem olabilir" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu da, "Ankara'da büyük bir deprem riski söz konusu
değildir" dedi. Kasapoğlu, Ankara'nın, 50 kilometrelik uzaklıklar içinde oluşacak küçük depremlerin ve 70-100 kilometrelik uzaklıklar içinde oluşacak büyük depremlerin etkileri altında kalan bir kent olarak tanımlanabileceğini kaydetti. Kasapoğlu "Son yıllarda artan plansız-programsız, çarpık ve kalitesiz yapılaşma nedeniyle depremle ilgili riskler giderek artmaktadır" uyarısında bulundu. (aa, Radikal)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...