1.12.2007

Avrupa ormanları, küresel ısınmayla savaşıyor

Avrupa Birliği sınırları içindeki ormanlık alanların şaşırtıcı biçimde hızla genişlediği ve bu gelişmenin, AB’nin küresel ısınmayla mücadele amaçları açısından son derece yararlı sonuçları olduğu kaydedildi.

OSLO - Araştırmacılar, 1990’dan 2005’e kadar AB’nin batısındaki ülkelerde ormanlık alanlardaki büyümenin yüzde 10 oranında olduğu, doğudaki ülkelerde ise bu oranın yüzde 15’i bulduğunu bildirdi.

Ormanlık alanların genişlemesinin nedenleri arasında, daha iyi koruma çalışmaları yapılması, kentlere göç, verimliliğin artırıldığı çiftliklerde daha az tarım alanına ihtiyaç duyulması olduğu belirtildi.

Helsinki Üniversitesinde yapılan araştırmayı yöneten Pekka Kauppi, Avrupa’daki ormanların son 15 yılda çok fazla karbondioksit gazını “yakaladığını” belirterek, araştırma sonucunda elde edilen verilerin kendilerini şaşırttığını söyledi.

İngiliz “Energy Policy” (Enerji Politikası) dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 27 AB ülkesinde genişleyen ormanlar, 1990-2005 yılları arasında 126 milyon ton karbondioksit emerek, AB’den atmosfere salınan toplam miktarın yüzde 11’ini temizledi.

Kyoto anlaşmasına göre AB ülkelerinin, ürettikleri zararlı gazları 2020’ye kadar 1990’daki seviyenin yüzde 20 oranında altına indirmesi gerekiyor. Araştırmacılar, bu zorlu hedefe ulaşılması için zamanın giderek azaldığını vurguluyor.

Uzmanlar, Avrupa ülkelerinin, zararlı gazların azaltılması çalışmalarının yanı sıra “tarım ve orman politikalarına odaklanmaları ve atıklar konusunda çalışmalar yapmaları gerektiğinin” altını çizdi.

Araştırma, ormanların 1990’dan beri büyümesinin, AB ülkelerinde yenilenebilir enerjinin teşvik edilmesi yolundaki çalışmalar sonucunda elde edilen kazanımlardan çok daha fazla “fayda” sağladığı belirtildi.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...