2.11.2009

Ukrayna'da esrarengiz virüs: 60 ölü

Ukrayna, henüz ne olduğu tespit edilemeyen bir virüsün paniğini yaşıyor.

Domuz gribi salgını tüm dünyada yayılırken, Ukrayna hükümetinin dünyadaki en sert önlemleri alması kuşku yarattı. Ülke genelinde okulların üç hafta süreyle kapatılması, mitinglerin yasaklanması ve vatandaşlara seyahat sınırlamalarının getirilmesi talimatı verilirken, sıkı yönetim ilanının bile gündemde olması "Bütün bunlar domuz gribi nedeniyle mi, yoksa daha tehlikeli bilinmeyen bir virüs mü söz konusu?" sorusunu gündeme getirerek paniğe yol açtı. Gazeteport'un haberine göre, bir kesim ise ülke başkanlık seçimine doğru giderken asıl nedenin politika olduğunu ve domuz gribine siyasetin bulaştırıldığını söylüyor.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR
Başbakan Yulia Timoşenko, cuma günü önlemlerin bilhassa ülkenin batısındaki vakalar nedeniyle artan endişeler karşısında alındığını belirtirtti.
Ancak, ölümlerden hangi tür virüsün sorumlu olduğuna dair ortaya konulan çelişkili bilgiler kafalarda soru işaretlerine yol açıyor. Timoşenko, Ukrayna'daki durumun 'salgın eşiğine ulaştığını' söyledi. Başbakan, 'tüm büyük ölçekli etkinliklerin, konserlerin, film gösterilmlerinin ve diğer tüm kamusal toplanmaların üç hafta boyunca yasaklandığnı' kaydetti.

ECZANELERİN ÖNÜNDE UZUN KUYRUKLAR
Dünya Sağlık Örgütü'nün Ukrayna'ya destek olarak bir ekip göndereceğini açıklaması ise durumun açıklanandan daha vahim olduğu yönündeki kuşkuları artırdı. Ülkenin batısından gelen haberler ise insanların maske ve ilaç için eczanelerin önünde uzun kuyruklar oluşturduğu yönünde.

AB VE NATO'DAN ACİL YARDIM İSTEDİ
Son bir hafta içinde domuz gribinden 60 kişi hayatını kaybedince, Ukrayna başta ABD olmaz üzere AB ve NATO'dan ilaç ve tıbbi malzeme yardımı istedi. Ülkede 190 bin kişi domuz gribine yakalandı.

190 BİN HASTADAN 133'ÜNÜN DURUMU AĞIR
Ukrayna'da son bir hafta içinde 60 kişi Domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetti. Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşenko komşu ülkeler başta olmak üzere Avrupa Birliği, ABD ve NATO'dan domuz gribiyle etkili mücadele için ilaç ve tıbbi malzeme yardımı istedi. Karantina altına alınan ülkede 190 bin hastadan 133'ünün durumu ağır. Sınırlarda yoğun güvenlik önlemleri alınan Ukrayna'da hastalık belirtisi taşıyan yabancıların ülkeye girmesine izin verilmiyor. Kiliseler özel ayinler yaparak toplu dua ediyor.

İŞİN İÇİNDE SİYASET Mİ VAR?
Öte yandan 17 Ocak'ta devlet başkanlığı seçiminin yapılması öngörülürken, gribe karşı alınan katı önlemler arasında tüm gösteri ve yürüyüşlerin yasaklanmasınını bulunmasının kampanya sürecini derinden etkileyeceği kaydediliyor.

Timoşenko da cumartesi günü devlet başkanlığına adaylığını açıkladı. Virüs, tüm Doğu Avrupa genelinde yayılırken, Timoşenko'nun Rusya ve Polonya'dan daha sert önlemler alaması da şaşkınlık yarattı. Bununla birlikte hükümetin bu sıkı önlemlerinin altında politik hesapların yattığı da söyleniyor.

Timoşenko'nun kampanya sürecini domuz gribini bahane ederek baltalamasının rakiplerinin önünü kesme amaçlı olduğu öne sürülüyor. Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko da bunun farkında olacak ki, 'ülkenin neden hazırlıklı olmadığına ilişkin' bir soru önergesi verdi. Timoşenko’nun asıl rakibi ise yüzde 31’lik halk desteğine sahip Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç. (Gazeteport)

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...