16.11.2009

Buzul Çağı 6 Ay'da Geldi


Son dönemin popüler kıyamet fimlerine konu olan iklim felaketi senaryolarını destekleyen bir teori bilim insanlarından geldi. Araştırmaya göre Avrupa'ya son buzul çağı sadece altı ay içerisinde gelmiş.

Yeni bir araştırma, Avrupa’ya son buzul çağı sadece 6 ay içinde geldiğini ortaya çıkardı. Daha önceki araştırmalarda, 13 bin yıl önceki son buzul çağının gelmesinin 10 yıllık bir süreç içinde olduğu iddia edilmişti.

Ancak bilim adamları, şimdi bu sürecin 20 kat daha hızlı olduğunu gösteriyor. Daily Mail’deki habere göre, araştırmanın başkanı Jeoloji bilimleri profesörü William Patterson, Kuzey Yarıküre’nin, Körfez Akıntısının aniden yavaşlamasıyla donduğunu, buzulların kuzey kutbundan yüzlerce kilometre güneye yayıldığını söyledi.

Patterson, bunun o dönemde yaşayanlar açısından çok ani olduğunu belirterek, "Bu olay, Britanya’yı alıp birkaç ay içinde kuzey kutbuna götürüp bırakmak gibi bir şey" dedi. Araştırması New Scientist dergisinde yayımlanan Patterson’un bulguları, Batı İrlanda’daki Lough Monreagh gölünden çıkarılan çamur birikintileri üzerinde yapılan incelemelere dayanıyor. Patterson, bu bölgeyi, "bilimsel anlamda dünyadaki en iyi çamura sahip" yer olarak tanımlıyor. Patterson, çamur tabakalarını hassas bir robot bıçağıyla 0,5 milimetre kalınlıkta kesti. Her bir tabakanın üç aylık çökeltiyi gösterdiği belirtilerek, böylece bu tabakalar arasındaki değişikliklerin bu çok kısa zaman dilimlerindeki ısı değişimini göstermede kullanıldığı bildirildi. Araştırma sonucunda Patterson, ısının birden bire düştüğünü ve göldeki bitki ve hayvanların birkaç ay içinde hızla yok olduğunu belirledi. Müteakip buzul çağı 1300 yıl sürmüş ve muhtemelen Kanada’daki Agassiz gölünün sularının aniden boşalarak buz gibi sularının Kuzey Atlantik ve Kuzey Buz Denizine yayılmasıyla ortaya çıkmıştı. Bu olay, körfez akıntısını bozmuş ve buzulların oluşmasına yol açmıştı. Bazı bilim adamları, Grönland buzulları erirse bunun okyanus akıntılarını bozabileceğini ve benzeri bir etkide bulunabileceğini söylüyor.

[Radikal]
[Hürriyet]

3 yorum:

Serhat Elfun Demirkol dedi ki...

Açıkçası ben de böyle bir şey bekliyorum. Küresel ısınma değil, küresel bir soğuma. Yeni bir buzul dönemi. İçerisinde bulunduğumuz son buzul arası dönem biraz uzun sürdü.

Adsız dedi ki...

Evet, Emmerich amcam Today After Tomorrow filminde pek haksız sayılmazmış yani :P 2012'de haksız çıkması dileğiyle tabi

Adsız dedi ki...

insanlar bir anlik menfat ogruna nesileri halak edecekler, ister bozul cagi gelsin veya gelmesin suan dünyayi yöneden bu kapitalizim variken kimse aldirmaz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...