10.11.2009

Toprak yüzlerce kişiyi yuttu

Ida kasırgasının vurduğu El Salvador’da seller ve toprak kaymalarında ölü sayısı 130’a çıktı.
El Salvadorlu yetkililer, kurtarma ekiplerinin kayıp olduğu bildirilen çok sayıda kişiyi aradığını ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini söylediler.
Ida kasırgasında El Salvador’da 1570 evin hasar gördüğü ve 168 evin tamamen yıkıldığı belirtildi.
Yetkililer en az 20 kişinin öldüğü doğudaki San Vicente bölgesinde taşan nehirler ve toprak kaymaları nedeniyle çok sayıda evin kullanılamaz hale geldiğini kaydetti.
Helikopterle felaket bölgesine gelen El Salvador Devlet Başkanı Mauricio Funes, önlemlerin yetersizliğinin üzücü olduğunu söyledi. Funes, 2 gün önce olağanüstü hal ilan etmişti.

DÜNYA GIDA PROGRAMI

BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), El Salvador’da 10 bin kişinin acil gıda yardımına ihtiyacı olduğunu bildirdi.
WFP’nin açıklamasında, örgütün El Salvador hükümetiyle işbirliği içinde çalıştığı ve ilk olarak 4 günde 70 bin kişinin beslenebilmesine yetecek kadar gıda yardımında bulunacağı belirtildi.
Açıklamada, örgütün elinde bin ton yedek gıda bulunduğu kaydedildi.

HİNDİSTAN’DA TOPRAK KAYMASINDA 39 KİŞİ ÖLDÜ

Hindistan’ın güneyinde şiddetli mevsim yağmurlarının yol açtığı toprak kaymaları sonucunda son iki günde 39 kişi hayatını kaybetti.
Yerel yetkililer, güneydeki Tamil Nadu eyaletinin Ooty ve Cooner bölgelerinde, yaklaşık 300 derme çatma evin toprak kayması nedeniyle sürüklendiğini söyledi.
Eyalet yetkilileri, enkaz altından dün 14, bugünse 25 ceset çıkardıklarını ve toplam can kaybının şimdilik 39 olduğunu belirtti.

ENDONEZYA’DA 14 ÖLÜ
Endonezya’nın Sulavesi adasında şiddetli yağışların yol açtığı toprak kaymalarında 14 kişi öldü.
Belediye Başkanı Pateddungi Tenri Ajeng, dün gece saatlerce yağan şiddetli yağmur yüzünden Güney Sulavesi eyaletinin Palopo kasabasının dış kesimlerinde 20 dolayında evin toprak altında kaldığını, çok sayıda kişinin de kaybolduğunu belirtti.
Tenri Ajeng, bölgedeki bazı yolların kapandığını da söyledi.
Polis, asker ve bölge sakinlerinin arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

SOMALİ’DE 16 BİN KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ
Somali’nin güneyinde yağışların yol açtığı seller nedeniyle en az 16 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Merkezi’nin (OCHA) sözcüsü Elisabeth Brys, düzenlediği basın toplantısında, beklendiği üzere ülkedeki başlıca 2 nehrin taştığını ve sellere neden olduğunu belirtti.
Yardıma ihtiyaç duyanların sayısının, Ocak 2008’de 1,8 milyon iken, bu yıl 3,6 milyona çıktığını kaydeden Brys, bugüne dek 507 milyon dolar toplandığını, bu rakamın BM’nin talep ettiğinin yaklaşık yüzde 60’ı olduğunu vurguladı.
3,6 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu ülkeye yardım gönderilmezse gıda güvensizliği hatta güneydeki ve orta kesimlerdeki açlık nedeniyle mültecilerin sayısında patlama olacağını söyleyen OCHA yetkilisi, en kötü senaryoya göre 283 bin kişinin Somali’yi terk edeceğine ve komşu ülkelere göç edeceğine dikkati çekti.

[Hürriyet]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...