21.11.2009

Tamiflu'ya Direnç Kazanmış H1N1 Virüsüne Rastlandı

Galler’de doktorlar Cardiff’deki bir hastanede, hastadan hastaya geçen ve Tamiflu’ya direnç kazanmış domuz gribi virüsüne rastladılar. Kolayca insandan insana geçebilen ve ilaca direnç kazanmış bu virüsün ortaya çıkışı sağlık çalışanlarını korkuttu.

Dünyada Tamifluya direnç kazanmış H1N1 virüsü vakası çok az sayıda. Sadece Amerika’da bir yaz kampında yaşanmış bir örnek var. Cardiff’de bu yeni durumun saptandığı beş hastanın tedavilerine başka bir anti-viral ilaçla devam ediliyor. Bu hastalardan 2’si taburcu edildi, diğer 3′ünün tedavisine ise hastanede devam ediliyor. Bunlardan biri yoğun bakımda.

Galler Bulaşıcı Hastalık Sürveyans Merkezi başkanı Roland Salmon’ın yaptığı açıklama ise şöyle: “Tamiflu’ya direnç kazanmış H1N1 virüsünün ortaya çıkması aslında beklenmedik bir olay değil. Fakat bu durumda ortaya çıkan virüsün Nisan ayından bu yana yayılan H1N1 virüsünden daha tehlikeli olduğunu söyleyemeyiz. Tamiflu ile yapılan tedavilerin çoğu etkili oldu. Fakat hala en etkili yöntem aşılanma. Bu sebeple risk altındaki insanların bir an önce aşılanmasını öneriyorum.”

Tamiflu’ya direnç gösteren bu virüsün halk arasında yayılması şüphesiz ki önemli bir soruna yol açacaktır. Hükümet son zamanlarda Tamiflu’yu virüs bulaşmış insanlar için tedavinin ilk aşaması olarak açıklamıştı.

Londra Sağlık Departmanı’ndan bir uzman ise “Bu gelişmeyi ciddi bir şekilde ele aldık fakat Sağlık Koruma Ajansı bu virüsün sağlıklı insanlara geçme ihtimalinin çok az olduğunu düşünüyor. Bu konuda bizim izlediğimiz ve doğru bulduğumuz yöntem virüs bulaşmış hastalara, hastalığın etkilerini ve oluşabilecek komplikasyonları azaltmak için anti-viral kullanımını önermek. Yine de durumu gözlem altında tutuyoruz.” şeklinde konuştu. (GUARDIAN)

Çev: Hande Turhan

[Yeşil Gazete]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...