18.11.2009

Felluce'de anormal doğumlar

ABD'nin Irak'ta Sünni isyanını bastırmak için fosfor bombası da kullandığı operasyonlardan Felluce'ye anormal doğan çocuklar miras kaldı. Doktorlara göre sakat doğan çocukların sayısı 15 katına çıkarken, kan kanseri de artışta

Irak’ta Mart 2003’te başlayan ABD işgaline ilk tepki yi veren Sünnilerin kalesi olmuş Felluce’ye, ABD’nin isyanı bastırmak için düzenlediği operasyonlardan ürpertici bir miras kaldığı gözleniyor. Felluce’de çocuklar şekil bozukluklarıyla doğarken, kanser vakalarında da patlama var.
Britanya’nın The Guardian gazetesinin konuştuğu doktorlar, Felluce’de sakat doğan çocuk oranının geçen yıla göre 15 kat arttığını belirtip bunu savaştan kalma zehirli maddelere bağladı. Doktorlara göre görülmemiş oranda ve izah edilemez şekilde çok sayıda bebek çeşitli urlar ve sinir sistemlerindeki bozukluklarla dünyaya gelirken, iki başlı doğan bir bebek bile var.

Günde iki vaka sıklığı
Felluce’de sivil katliamlarla gündeme gelen Amerikan güvenlik şirketi Blackwater’ın dört adamının 2004’te öldürülüp cesetlerinin köprüye asılmasına misilleme olarak, ABD ordusu beyaz fosfor dahil tartışmalı silahlarla bombalar kullanmıştı. Kentteki genel hastanenin müdürü Dr. Eyman Kais, geçen yıl ortalama haftada bir sorunlu bebek doğarken, şimdi her gün iki vakanın kayda geçtiğini belirtti. Kais, “Merkezi sinir sistemindeki anormalliklerde büyük artış görüyoruz. 2003’ten önce tek tük bebeklerde şekilsizlik olurdu. Dramatik bir artış var. Sorunların çoğu baş ve omurilikte, ama alt uzuvlarda da çok sayıda kusurlar var. Beyin tümörlerinde de artış söz konusu” dedi.

Çocuk doktoru Samira Abdülgani , genel hastanede son üç haftada 37 bebeğin anormalliklerle dünyaya geldiğini, çoğunda sinir yolu kusurlarının görüldüğünü kaydetti. Sadece 2 Kasım’da doğan dört bebekte sinir sistemi sorunları görülmüş. Beyin cerrahı Abdülvahid Salah, “Sinir yolu kusurları nedeniyle bebeklerin başları normalden büyük; kalplerinde ve gözlerinde kusurlar var, alt organları ise küçük” tespitlerini aktardı.
Kan kanserinde artışa da dikkat çeken Salah, hastanenin bu tablonun üstesinden gelmekte zorlandığını belirtti. Sakat doğup da hastanede tedavi altına alınmayanlar ile düşük vakalarının istatistiklere girmediği de not edildi.
Eski kadından sorumlu devlet bakanı Naval Mecid el Sammaray ve Britanyalı David Halpin ile Chiris Burns-Cox’un da aralarında bulunduğu bir grup doktor, BM’ye engelli doğumlarla ilgili bağımsız bir soruşturma açılması ve bölgenin zehirli maddelerden arındırılması talebiyle başvurdu. Genel hastanenin çocuk bölümü başkanı Dr. Bassam Allah, uluslararası uzmanlara kimyasal-radyoaktif madde içerip içermediğinin tespiti için toprak örnekleri alınması çağrısı yaptı. Allah’a göre anneler ya hamile kalmadan önce ya da hamilelik sırasında topraktan hastalığı kapıyor. Kais ise, ‘hava kirliliği, radyasyon, kimyasallar, hamilelikte ilaç kullanımı, beslenme ve psikolojik bozukluk’ gibi etkenleri sıraladı. ABD’nin aynı silahları yoğun kullanıldığı Basra ve Necef’te de benzer bir artıştan söz ediliyor.

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...