9.12.2008

Yunanistan'da Anarşistler İktidara Karşı Ayaklandı!

Güncel : Yunanistan’da, polis kurşunuyla ölen 16 yaşındaki genç toprağa verildi. Aleksis Grigoropulos’un cenazesinin ardından Atina’da yine olaylar çıktı. Ülkede siyasi tansiyon yüksek, Karamanlis birlik çağrısı yaparken muhalefet erken seçim istedi.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da geçen Cumartesi gecesi bir polisin açtığı ateşle yaşamını yitiren 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos toprağa verildi. Atina’nın güneyindeki Palio Faliro semti mezarlığında yapılan cenaze törenine binlerce kişi katıldı. Tören sırasında zaman zaman polisi hedef alan sloganlar atan kalabalık, töreni yöneten papazın konuşmasını da sık sık alkışlarla kesti. Cenaze töreni sırasında mezarlık etrafında geniş güvenlik önlemleri alan polisle, çevredeki işyerleri ve araçlara saldıran küçük gruplar arasında yer yer ufak çaplı çatışmalar çıktı. Çok yoğun güvenlik önlemlerine rağmen Grigoropulos’un cenaze töreninden dağılan kalabalık, olayları yeniden başlattı.
[Ntvmsnbc]

Atina: Barikatlar Destek Bekliyor!
* Politeknik'ten herkese merhaba...
Arkadaşlar size olan bitenleri ayrıntılarıyla yazma vaktini ancak bulabildim. 15 yaşında bir gencin polis tarafından infaz edilmesi sonrası (yani 3 gündür) sadece Atina değil, Yunanistan'ın dört bir köşesinde (abartıyorsam bağışlayın) başlayan isyan sürüyor. Şu an ortalık Eksarhia'da sakin ama bugün saat 6'da düzenlenecek yürüyüşle birlikte polis sürülerinin saldırısı da başlayacak. Eksarhia çevresindeki üniversitelerde, özellikle Politeknik'te geceboyu çatışmalar sürüyor. Yarın olması beklenen cenazeye kadar burada işgal sürecek. çarşamba günü ise genel grev var. Öyle sanıyorum ki çarşamba da barikatlarda olacağız. Bugün (8 Aralık) Londra ve Berlin'deki yoldaşlar Yunan elçiliklerini işgal ettiler. Birkaç saat önce de Kerkira adasındaki emniyet müdürlüğü öğrenciler tarafından yakıldı. Pire'de de emniyet müdürlüğü parçalanmış durumda. Dün ülkenin birçok noktasında emniyet müdürlükleri taşlı sopalı baskınlara uğradı. Çevre Bakanlığı, onlarca banka, büyük sermaye mağazası ve polis otosu tahrip edildi.

Eylemlerin dinamik unsuru anarşistler olmakla birlikte, artık kendiliğinden bir karakter aldığını ifade edebiliriz. ve diğer ülkelerden destek eylemlerinin artması yönünde bir beklentinin olduğunu da hatırlatayım. Sanırım yarın sizi tekrar bilgilendirebilirim .
Sesimize ses verin...
*Barikatlardan bir anarşist

Londra'dan Ses Var!

Yunanistan'da cumartesi akşamı 15 yaşındaki bir gencin polis kurşunuyla ölmesi, Londra'daki Yunanistan Büyükelçiliği önünde de protesto edildi.
İngiliz polisinin açıklamasına göre, yaklaşık 40 göstericinin katıldığı gösteride 5 kişi gözaltına alındı.
Siyah renkli giysiler giymiş, kar maskesi takmış göstericilerin, elçilik binasına anarşistleri temsil eden bir bayrak astıkları ve bir Yunan bayrağını yaktıkları belirtildi. Göstericilerin büyükelçiyle görüşme talebi de reddedildi.
Yardımınıza ihtiyacımız var!
"Ey iktidar sevicileri; güce tapanlar, seçim sandıklarındaki oylarıyla iktidarın tuğlaları! Doğayı insanları; katletmeye; türleri yok etmeye, daha ne kadar devam edebileceksiniz, ya da seyirciliğiniz ne kadar devam edecek? Bu ölümü hissedebiliyor musunuz?"
6 Aralık saat 22.00'da, iki erkek yunan polisi Atina merkezinde, Exarchia meydanı çevresinde devriye sırasında, çevredeki gençlerle münakaşa başladı. Tartışma sırasında, polislerden birisi silahını çekerek çocuklardan 16 yaşındakine iki el ateş etti. Mağdur Evangelismos Hastahanesi'ne kaldırıldığında yaşama veda etmişti. Görgü tanıklarının aktardıklarına göre ateş etmeden önce, polis çocuğa küfrediyordu ve penisini gösteriyordu.
Dünya'nın farklı noktalarında protesto gösterileri ve doğrudan eylemler devam ediyor...
Spontane bir şekilde yanıt olarak; binlerce insan birçok şehir merkezinde toplandı. Atina'da, Evangelismos Hastanesi'in dışında, polisin hastahaneye girişini engellemek için toplanıldı. Toplanan isyancı gruba, isyan polisi Earchia sokağında ve bir eylemciyi göz altına aldı.
Yine dün akşam olay sonrasında, Atina'da Politeknik Üniversitesi'nde spontane bir toplantı gerçekleştirildi. Atina şehir merkezi birçok isyana ve protestoya sahne oldu. (Fotoğraf, Video) Polis Karakollarına ve Bankalara saldırılar sabahın erken saatlerine kadar sürdü. Aynı zamanda kendiliğinden gerçekleştirilen eylemlere isyan polisi göz yaşartıcı gazla saldırıdı. Üç üniversite binası daha; Ekonomi, Hukuk, Panteon işgal edildi.
[İstanbul Indymedia 1]
[İstanbul Indymedia 2]

Radikal Gazetesi :
Yorgo Kırbaki
Yunanistan'da cumartesi gecesi polis kurşununun bir genci öldürmesiyle patlak veren şiddet dalgası dördüncü gününde de dinmezken, muhalefet krizden çıkış yolu bulamayan hükümeti istifaya çağırdı. 15 yaşındaki Aleksandros Grigoropulos'un öldürülmesini protesto için anarşistlerle öğrencilerin ülke çapında yüzlerce banka şubesi, dükkan, alışveriş merkezi, otel ve otomobili yakıp yağmalayarak devlet dairelerine saldırdığı üç günün ardından, cenaze töreni yeni olaylarla vesile oldu. Olağanüstü hal ilan edeceği iddialarını yalanlayan sağcı Başbakan Kostas Karamanlis, krizden çıkış yolu arayışıyla önceki gece kabineyi olağanüstü toplayıp dün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'la acilen görüştü. Anamuhalefetteki sosyalist parti PASOK, hükümeti istifaya çağırdı.
[Radikal]

BBC Turkish :
Başta Alexandros Grigoropoulos'un polis tarafından öldürülmesini protesto amacıyla öğrenciler, öğretmenler ve ailelerin katıldığı barışçı bir gösteri planlanmıştı.
Grup, "Katiller, suçlu hükümet" yazılı bir pankartın ardından yürüyerek Atina'daki parlamento binası önünde toplandı.
Anack protesto eylemine başka yerlerden yüzlerce gencin katılmasıyla gerginlik attı.
Taş ve şişe fırlatan gençlere polis karşılık verdi.
Başbakan Kostas Karamanlis, Cumhurbaşkanı ve muhalefet liderleriyle sukunetin nasıl sağlanacağını tartışmak amacıyla acil toplantı düzenledi.
Muhalefetteki Sosyalist lider Yorgo Papandreu ise erken seçim çağrısı yaptı.
Papandreu, mevcut hükümetin ülkeyi şiddet yanlılarından korumakta başarısız olduğu yorumunu yaptı.
[BBC Turkish]

ANARŞİSTLER KONSOLOSLUĞU İŞGAL ETTİ
Yüzleri maskeli siyah elbiseli anarşist grup konsolosluğun pencerelerinden sarkıttıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla iki gündür Yunanistan genelinde yaşanan olaylara destek vererek ölümü protesto ettiler. Camlara astıkları anarşist bayraklarla polisi kınayan eylemciler, "katil devlet", "katil polis", "Andreas öldü, her yer isyan" sloganları eşliğinde Yunan devletini kınayan bildiriler dağıttılar. Atina ve Selanik başta olmak üzere önceki gün yapılan eylemlere Almanya"dan da büyük destek geldi. Hamburg"da bir araya gelen yüzlerce kişi polis kurşunu ile gelen ölümü protesto ederek Yunanistan"da başlatılan ayaklanmaya destek verdi. Şimdiye kadar meydana gelen olaylarda 100 milyon avroluk zararın oluştuğu açıklandı.
Katillerin hükümeti düşürülsün
1) 6 Aralık Cumartesi akşamı, Polis Güçleri mensubu bir kişinin kurşunuyla 15 yaşında bir genç Atina"nın rota yerinde öldürüldü.
2) Onlarca tanığın basındaki anlatımlarına göre bu olay ortada hiçbir sebep yokken yapılmış kanlı bir cinayettir. Yunan hükümeti halkı yanlış yönlendirmek için çocukların polise saldırdığını anlatmaktaydı. 7 aralık Cumartesi günü ana akım medya açıkça hükümetin yalan söylediğini ortaya koydu.
3) Polis cinayeti, devlet terörünün gençlere ve çalışanlara karşı giderek arttığı bir dönemde ortaya çıktı. Bu cinayetler neoliberal K. karamanlis hükümeti tarafından örtpas ediliiyor ve cezasız bırakılıyor. Son yıllarda onlarca eylemci ve yurttaş ya da göçmentutuklanmakta, polis tarafından işkence görmekte ve yaralnmaktadır.
4) Yunan hükümeti insanları rahatlatmak için İçişleri bakanı ve Polis Müdürü"nün istifa tiyatrosunu sahneye koydu ancak Başbakan istifaları reddetti.
5) Hal böyle olunca Yunan Hükümeti 15 yalında bir çocuğun katledilmesinin tüm politik sorumluluğunu almış olmaktadır. Yunan Hükümeti eli kanlı katilin eli-koludur. Katil, polisi eğiten ve onlara, "siz devletin kendisisiniz, dokunulmazsınız, yasaların üstündesiniz" fikrini veren hükümettir.
6) 3 gündür binlerce genç ve emekçi Yunanistan"ın her yanını kuşatarak adalet talepli öfkelerini katillere ve hırsızlar hükümetine yönlendirdi. Onlarca mitinig, Atina"da, Patra"da ve diğer pekçok Yunan şehrinde gerçekleştirildi.
7)Tüm sol partiler (Yunanistan Komünist Partisi"nin bir bildiriyle durumu geçitirerek utangaç tavrı dışında) bu eylemliklerin içinde yer aldı, "Hırsızların katıillerin hükümetini düşürelim" sloganı altında birleşti.
8) 7 Aralık Pazar günü Atina"da sol güçlerin örgütlediği eyleme binler katıldı. Bu eylem polisin şiddetine maruz kaldı ancak devlet terörü yürüyüşü durduramadı. Bizler yeni eylemlilikler düzenliyoruz. Protestola rsürecek. Yunanistan"ın her yanına yayılacak.
9) Katiller ve işbirlikçileri neoliberal K. Karamanlis hükümeti, tüm cinayetlerinin hesabını verecek. halkın mücadelesi zafer kazanacak.
8 Aralık 2008, Atina
Anti Emperyalist Birlik
[Birgün Gazetesi]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...