12.12.2008

YUNANİSTAN'DA ANARŞİST İSYAN 6.GÜNÜNDE!

Öfke Sönmüyor! Bugünler Aleksi’nin günleri!
6 Aralık´ta Atina´nın Atina Exarchia semtinde anarşist Aleksandros Grigoropulos´un polis tarafından öldürülmesiyle başlayan isyan devam ediyor. Katil devlet ve polislere karşı Yunanistan´ın birçok şehrinde ve dünyada öfke artarak sürüyor.

Atina´dan selamlar...

Medyaya bakacak olursanız bugün sönmüş olması gereken isyan sürüyor. Her ne kadar yağmur yağıyor olsa da Atina ve diğer şehirlerde isyan ateşi sönmüyor. Bugün ortaöğretim öğrencileriyle birlikte gençler ve işçiler yeniden meydanlara döküldüler. Binlerce insan bugün de polis güçlerine karşı öfkelerini kustular ve en az 25 polis karakoluna saldırıda bulundular.

Hukuk, İktisat ve Politeknik´te işgaller devam ediyor. Genel toplantılara 300-500 kişi katılıyor. 300 okulda işgallerin sürdüğü bilgisi var.

Ayrıca Agyos Dimitrios Belediyesi de yoldaşlarımız tarafından işgal edildi ve ´halk meclisi´ çağrısı yapıldı. Yarın saat 12´de bütün öğrencilerin katılacağı bir yürüyüş çağrısı var.

Aynı zamanda devletin kolluk güçleri faşistlerle birlikte anarşistlere, öğrencilere ve göçmenlere yönelik saldırıları tırmandırıyorlar. Akşam saatlerinde 5 yoldaş (aralarında bir Filistinli bir de Polonyalı) Koridallos Cezaevi´ne götürüldü. Üstelik 4 kişi daha Pazartesi günü mahkemeye çıkarılacaklar. Büyük ihtimalle onlar da tutuklanacaklar. Şimdiye kadar gözaltına alınan 200 kişiden 5´i Atina´da, 8´i de Larisa´da tutuklandılar. Tutuklananlar, polisle çatışma ve yağmaya katıldıkları gerekçesiyle yargılanacaklar. Gözaltına alınanların yüzde 50´si göçmen ve Arap ülkelerinden göçen 25 kişi antiterör yasasına muhalefetten hakim karşısına çıkarılacaklar.

Neredeyse bütün sokaklarda şu kuşlamayla karşılaşabilirsiniz; Öfke Sönmüyor!

Bugünler Aleksi´nin günleri!

Kaynak : Anarsi.Org


Yunanistan’ın başkenti Atina’da geçen haftasonu bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan olaylar 6. gününde de devam etti. Göstericiler polisle çatıştı. Başbakan Karamanlis, muhalefetin erken seçim çağrısını reddetti.

Başkent Atina’da, çoğunluğunu orta dereceli okul öğrencileri, öğretmenler ve velilerin oluşturduğu grupların parlamentonun bulunduğu Sindagma Meydanı’nda düzenledikleri gösteride, güvenlik kuvvetleriyle yer yer çatışmalar yaşandı.

Kent merkezindeki kamu binaları ile bakanlık binalarını kordona alan çevik kuvvet ekiplerine taş atan göstericilere polis göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.

Sindagma’daki çatışmalar sağanak yağmurun da etkisiyle fazla büyümeden sona ererken, söz konusu gruptan kopan, aralarında maskeli şahısların da bulunduğu bir grup Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde bulunan polis ekiplerine saldırdı..

Kaynak : Ntvmsnbc

YUNANİSTAN'ın başkenti Atina'da 16 yaşındaki Aleks'in polis tarafından öldürülmesi ardından 6 gün geçmesine rağmen öfke dinmedi. Trajik olay ardından hükümetten kimsenin istifa etmemesi ve Aleks'i öldüren polisin özür dilemek yerine Aleks için kötüleyici sözler kullanması Yunanistan'da isyana neden oldu.

Her gün düzenlenen protesto gösterilerine her kesimden katılanlar polislere ‘katil' diye bağırırken son 1 yılda yolsuzluk skandallarıyla çalkalanan hükümette kimse cezalandırılmadığı belirtildi. Ekonomik kriz ortasında yüzlerce milyon Euro’'uk Vatopedi skandalının kopması ve Ekonomi Bakanının “Bütçede 7 milyar açığımız var” diyerek vergileri arttırmasının ardından devletin bankalara 28 milyar Euro'luk destekte bulunması halkı iyice kışkırttı. Ama o ana kadar bankalara toplam 3 milyar borcu olan halkın paralarıyla ileride evlerini haciz edecek bankalara maddi destek verilmesi “hükümet bizi soyuyor” olarak algılandı. “Polis yolsuzluk yapanları tutuklamak yerine çocuklarımızı öldürüyor” sesleri yükseldi.

Kaynak : Radikal

Yunanistan’da 15 yaşındaki bir gencin polis kurşunuyla öldürülmesinin üzerinden 6 gün geçmesine rağmen, başkent Atina ve diğer kentlerde düzenlenen polisi protesto gösterileri, aynı şiddette sürüyor.

Öğrenciler, işçiler, devlet memurları, orta dereceli ve yüksekokul öğretim üyeleri, veliler, hemen her gün kent merkezlerinde toplanıyor ve polisi hedef alan sloganlara paralel olarak polis kuvvetlerine çeşitli cisimler fırlatıyorlar.

Bu gösteriler sırasında ve sonrasında ise kendilerini 'iktidar karşıtları' olarak tanımlayan yüzü maskeli kalabalık bir genç grubu ellerindeki demir çubuklarla, zincir ve sopalarla alış veriş merkezlerini ateşe veriyor, kaldırımları söküyor, mağaza ve bankaları yakıp yıkarak yağmalıyorlar.

Aynı anda kendi okullarını işgal altında bulunduran ve yaşları 14 ila 17 olan öğrenciler, semt karakollarını önünde protesto gösterileri düzenliyor ve gördükleri polis kuvvetlerine taş ve sopalarla saldırıyorlar.

Kaynak : BBC Turkish

Olan, spontane ama son derece bilinçli yeni bir küresel siyasi hareketin ilk adımlarını atmaya başlamasıdır. Bunun eski ulus-devlet sınırları içine politik yaşamını sıkıştırmış solla hiçbir alakası yok. Bundan dolayı olaylara katılan gençlerin çoğu kendilerini anarşist olarak tanımlıyorlar. Yani hiç sorgusuz otoriteye karşılar. Bu otorite, solda da olsa karşılar sağda da olsa karşılar. Devlet egemenliğine ve sınırlara karşılar. Bundan dolayı Yunanistan kalkışması yalnız Karamanlis hükümetini hedef almıyor; çok daha ötesini anlatıyor. Bugün Yunanistanda PASOKun solundaki muhalefet önemli bir yüzde 15e yaklaşan- oy oranına sahip. Ama bu kalkışma Karamanlis hükümetini hedef aldığı gibi, PASOKu ve onun solunu da hiç takmıyor. Dolayısıyla bu durum, çok yeni ve sistemin tümünü hedef alacak kadar ciddi.

Dolayısıyla görüyoruz ki ve bu küresel kriz ortaya çıkartıyor ki, ilkönce ulus-devletle sonra refah devleti ile sonra da neoliberal paradigma ile ayakta duran emperyal/ ulus-devlet kapitalizmi sağı ve solu ile iflas etti ve yolcu.

Kaynak : Taraf Gazetesi, Anarşist Çocuklar, Endüstri Solcuları ve Devletleri Yazısından (Cemil Ertem)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...