4.12.2008

ABD Korkusuz Asker Mi Yetişecek?

ABD askerlerin korku duymasını önlemenin yollarını arıyor. Amerikan Savunma Bakanlığı’nca finanse edilen bir araştırmada insanın farkında olmadan korkunun kokusunu alabildiği ortaya çıktı. Pentagon iddiaları yalanladı ama spekülasyonlara engel olamadı.

ABD’de yapılan araştırma için bir çeşit paraşüt sporu olan skydiving yapanların koltuk altı salgıları incelenmiş. Sporcuların korkuyu net hissettikleri ilk atlayışlarında, koltuk altlarına teri emen bezler yerleştirilmiş.

Guardian’ın haberine göre, aynı sporculardan koşu bandına çıkmaları istenmiş ve yine ter örnekleri alınmış. Bu iki bez deneklere koklatılmış ve denekler beyin faaliyetlerini ölçen cihazlara bağlanmış. Tabii deneklere deneyden söz edilmemiş.

Sonuçta denekler iki ter kokusu arasında bir fark görememiş. Ancak cihazlar, skydiving sırasında alınan ter örneklerini kokladıklarında, deneklerin beyninde korkuyu kontrol eden bölgede faaliyetin birden bire arttığını saptamış.

Araştırma Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından finanse edildi. Bu nedenle araştırmanın amacının askerlerin korku duymasını engelleyecek yollar arama olduğu spekülasyonları yapıldı. Ancak Pentagon bunu yalanlıyor.

[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...