13.09.2008

Ike 7 metrelik dalgalarla vurdu

Ike kasırgası Teksas’ta binlerce evi su altıda bıraktı, yollar kapandı ve bini aşkın noktada yangın çıktı. 180 kilometre hıza ulaşan kasırga 7 metrelik dalgalara neden oldu.

Sahil bölgesinde çok şiddetli ve güçlü yağmur görülürken, kasırga saatte 180 kilometre hızdaki rüzgarla birlikte kıyıdaki Galveston kentini vurdu. Meydana gelen dalgaların yüksekliği ise 7 metreye ulaştı. Kasırga, 5’lik skalada 2’den 1’nci kategoriye geriledi.

Kasırga nedeniyle binlerce bina sular altında kaldı, yollar kapandı ve bini aşkın noktada yangın çıktı. Yüzbinlerce kişi karanlıkta kaldı. Uyarılara rağmen bölgeden ayrılmayan 140 bin ABD’li büyük tehlike altında bulunuyor.

Kasırga kıyıdan içeriye doğru ilerlerken ilk önce ABD’nin dördüncü büyük kenti olan Houston’ı etkisine alacak. Kasırganın, Houston bölgesinde yoğun olarak bulunan petrol tesislerinde hasara yol açmasından kaygılanılıyor. Ike kasırgasının Houston’dan sonra yine büyük bir kent olan Dallas’a yönelmesi bekleniyor.

Kasırga öncesinde kıyı bölgelerinden yaklaşık 1 milyon kişi tahliye edildi.

Üç yıl önceki Katrina kasırgasından bu yana ABD’yi tehdit eden en büyük doğal felaket olarak görülen Ike kasırgasının çapı bin kilometreyi buluyor.

Ike’ın sahilde ilk vuracağı Galveston, 1900 yılında benzer bir kasırgada ABD tarihinin en büyük doğal felaketlerinden birine sahne olmuş ve 6 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Ike’ın, Teksas’ın Meksika Körfezi kıyılarını son 50 yılda tehdit eden en büyük kasırga olduğu belirtiliyor.

Foto Galeri İçin : TIKLAYINIZ

[Ntvmsnbc}

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...