23.09.2008

Çevreye ‘metan bombası’

Kutuplardan atmosfere çıkan metan gazı dünyayı tehdit ediyor.

Kuzey Kutbu’nda tüm dünyanın geleceğini tehdit eden saatli bir bomba var. Bilimadamları, buzulların erimesiyle, kutuplarda denizin altında biriken metan gazının hızla atmosfere salınmaya başladığını belirtiyor. Üstelik metan, karbondioksitten tam 20 kat daha zararlı bir sera gazı.

Kuzey Kutbu alarm veriyor, kutuptaki buzullar hızla eriyor. bilimadamları, buzulların erimesiyle atmosfere, karbondioksitten 20 kat daha zararlı olan metan gazı salındığını tespit etti. Üstelik de milyonlarca ton...

Buz tabakaları, bir kapak görevi görerek metan gazının denizin altında depolanmasını sağlıyordu. Ancak erimenin başlamasıyla son buzul çağından önce denizin dibine depolanan metan gazı hızla atmosfere yükselmeye başladı.

Öyle ki Rusya’nın kuzey sahilini boydan boya kateden bir araştırma gemisi, buradaki metanın geçmişe oranla yer yer 100 kat arttığını saptadı.

Bilimadamları endişeli. Metan gazının küresel ısınmayı artırabileceğini, bunun sonucunda da Kuzey Kutbu’nda daha çok buzul kütlesinin eriyebileceğini vurguluyorlar.

Kuzey Kutbu’nda denizin altında biriken metan gazının, tüm kömür rezervlerindeki karbondioksitten daha fazla olduğu dikkate alındığında, durum gerçekten kaygı verici.

[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...