8.09.2008

10 Eylül CERN Büyük Patlama Deneyi Felaket Senaryoları

Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu’nun (CERN) Büyük Patlama deneyi aylardır bazı çevrelerce önlenmeye çalışılıyor. Gerekçe felaket senaryoları...

Deneyin dünyanın sonunu getireceğine inananlar var. İşte deneye yönelik karşı tezler ve CERN’ün felaket senaryolarına verdiği yanıt.

Evrenin oluşumuna ilişkin ipuçları vermesi beklenen “Büyük Hadron Çarpıştırıcı” (LHC) deneyi, aylar süren hareretli tartışmaları da beraberinde getirdi. Deneye karşı bazı öne sürülen felaket senaryoları muhtelif.

KARA DELİKLER OLUŞTURACAK
Bunlardan ilki evrenin oluşumundaki büyük çarpışmanın bir benzerinin yaratılacağı deney sırasında açığa çıkacak yüksek enerjinin kara delikler oluşturacağı yönünde. Kara delikler uzayda tam olarak anlaşılmayan güçlü çekim bölgeleri olarak tanımlanıyor. Hala bilim dünyasının tam olarak aydınlatamadığı kara delikler ışığı bile emiyor. Çekim alanlarına giren tüm parçacıkları içine çektikleri için siyah görünüyorlar.

CERN uzmanları, deneyde mikroskopik ölçülerde kara delikler ortaya çıkabileceğini kabul ediyor.

Ancak iddialar bu kadarla sınırlı değil. Almanya’da Otto Rossler adlı Biyokimya Profösürü öncülüğünde bir grup, bu iddiayı daha da ileri götürerek, bu mikroskobik kara deliklerin zamanla birleşerek büyük bir kara delik oluşturacağını ve 4 yıl içinde tüm dünyayı yutacağını öne sürüyorlar. Bu gerekçeyle deneyi engellemek için, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptıkları başvuru reddedildi.

Hawaii’deki ABD Mahkemesi’ne de benzer gerekçelerle deneyin önlenmesi talebiyle dava açıldı, davacılar deneyde açığa çıkacak enerjinin maddelerin yapısında da köklü değişikliklere yol açacağını iddia ediyor. Davanın CERN açısından bağlayıcılığı bulunmuyor.

DÜNYAYI SIVIYA ÇEVİRECEK
Yüksek enerjiyle oluşan bir parçacığın dünyayı sıvıya çevireceği de ortaya atılan çok sayıda iddiadan biri. Bu iddialar İngiliz Astro-Fizikçi Stephen Hawking’in radyasyon teorisiyle de çelişiyor. Hawking, küçük kara deliklerin büyük olanlara oranla daha fazla radyasyon yaydığını ve radyasyonla kütle kaybeden küçük kara deliklerin daha hızlı bir şekilde yok olduklarını savunuyor.

Yayınladığı güvenlik raporuyla tüm bu iddiaları yalanlayan CERN uzmanlarına göre konuyla ilgili bilimsel tezler olmasa dahi doğa deneyin bir tehlike oluşturmadığını bizzat kanıtlıyor.

Cern Başkanı Robert Aymar, “Deneyle dünyanın yok olacağını öne sürenler var. Küçük kara deliklerin birleşerek büyüyeceğini, tüm dünyayı yutacağını söylüyorlar. Cosmik ışınlar doğal yollarla milyarlarca yıldır çok daha büyük enerjiler ortaya çıkarıyor. Şimdiye kadar hiçbir şey olmadı. Bu deneyle de olmayacaktır” açıklamasında bulundu.

GEÇMİŞE YOLCULUK YAPILABİLECEK
İki Rus matematikçi tarafından ortaya atılan bir diğer iddia da yine film senaryolarına aratmıyor. Matematikçiler Einstein’ın izafiyet teorisine gönderme yapıyor. Einstein izafiyet teorisinde uzayın en, boy, yükseklik ve zaman olarak 4 boyuttan oluştuğunu, yüksek bir enerjinin uzayda bozulmaya neden olarak zamanda bir tünel yaratabileceğini öne sürer. Irinia Arefeva ve Igor Volovich’e göre de deneyde ortaya çıkacak yüksek enerji zamanda bir kırılma yaratacak ve burada açılacak zaman tünelinden geçmişe yolculuk yapılabilecek.

Uzmanlar bu iddiaların fizik bilmeyen ve bu nedenle mevcut bilimsel tezleri de yanlış yorumlayan kişiler tarafından ortaya atıldığını vurguluyor.

Diğer Haber : Kainatın Sırları Aralanacak

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...