2.10.2011

New York'ta eşitsizliği protesto

ABD'nin New York kentinde 700'ü aşkın gösterici, kent merkezini Brooklyn mahallesiyle bağlayan, Brooklyn Köprüsü'nü trafiğe kapatınca polis tarafından gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar, iki haftadır kentin ünlü finans merkezi Wall Street'te kamp kuran daha büyük bir grubun parçası.

Occupy Wall Street, Türkçesiyle 'Wall Street'i işgal edin', adında geniş bir siyasi yepazeyi bir araya getiren harekete bağlı protestocular, ekonomik kriz, küresel ısınma, işsizlik ve sosyal eşitsizlik gibi sorunları protesto ediyor.

Protestoculardan bir kısmının uyarılara rağmen köprüye yönelmesi ve bir trafiği kapaması üzerine harekete geçen polis, 700'den fazla göstericiyi gözaltına aldı.

Özellikle büyük şirketlerin aç gözlülüğüne karşı olduklarını söyleyen protestocular, ABD halkının %99'unun haklarını en varlılı %1 karşısında korumaya çalıştıklarını kaydediyor.

Occupy Wall Street hareketi 20 bin kişiye yaptıkları çağrıda, kentin finans merkezi olan, aşağı Manhattan'ı 17 Eylül'de işgal edip, bir kaç ay orada kalmalarını istemişti New York'ta cuma günü de iki bin kişi, Occupy Wall Street pankartı altında polis merkezine yürümüş ve protestolar sırasında polisin takındığı tavrı protesto etmişti.

Gösterilerine iki hafta önce başlayan protestoculardan 80 kadarı da 25 Eylül'de güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

[BBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...